Linkovi

Bajden i senatori postigli dogovor o ulaganju u infrastrukturu


Predsednik SAD Džozef Bajden nakon razgovora sa republikanskim i demokratskim senatorima o planu ulaganja u infrastrukturu (REUTERS/Kevin Lamarque)
Predsednik SAD Džozef Bajden nakon razgovora sa republikanskim i demokratskim senatorima o planu ulaganja u infrastrukturu (REUTERS/Kevin Lamarque)

Predsednik SAD Džo Bajden podržao je u četvrtak dvostranački plan Senata o ulaganju stotina milijardi dolara u infrastrukturne projekte, izgradnju puteva, mostova i autoputeva i podsticanje ekonomije.

"Postigli smo sporazum," rekao je Bajden novinarima ispred Bele kuće, gde su bili i demokratski i republikanski senatori koji su utvrdili osmogodišnji predlog vredan hiljadu i 200 milijardi dolara.

Govoreći o postignutom dogovoru, ukazao je da će doneti dugo očekivane investicije.

Reč je o značajnom iskoraku koji će nam omogućiti kompetitivnost sa Kinom koji je ostvaren naporom dve stranke”, rekao je Bajden nakon razgovora sa demokratskim i republikanskim senatorima u Beloj kući.

Ukazao je da će sa Kongresom raditi na tome da se uvećaju izdvajanja za zdravstvo, obrazovanje i ishranu.

Postaraću se da plan ulaganja u te oblasti, kao i u saobraćaj, energetiku i vode prođe kroz što pre u tandemu kroz Kongres. Neću stati dok se te mere ne budu našle na mom stolu. Do tada ima još mnogo posla. Očekujem da će se Kongres o njima izjasniti pre kraja fiskalne godine”, istakao je američki predsednik.

Precizirao je da nisu svi dobili ono što su želeli, te da će drugi prioriteti Bele kuće biti deo odvojenog budžetskog procesa.

Ustvrdio je da će sporazum, kako je objavio na društvenoj mreži Tviter, dovesti do otvaranja miliona radnih mesta u Americi.

Jedan od članove takozvane Grupe 21, republikanac Rob Portman rekao je da "nismo dobili sve što smo želeli ali smo postigli dobar kompromis".

"Znate da mnogi govore da stranačke saradnje više nema u Vašingtonu. Možemo tu saradnju da iskoristimo da rešimo ove izazove", rekla je demokratska senatorka iz Arizone Kirsten Sinema.

Republikanska senatorka iz Mejna Suzan Kolins rekla je da se postizanjem dogovora "šalje važna poruka svetu da Amerika može da funkcioniše i završava stvari".

Tokom poslednjih dana, rasprave su bile usredsređene na plan potrošnje veći od hiljadu milijardi dolara, podeljen približno ujednačeno između novog i unapred namenjenog finansiranja.

Specifični ciljevi delovanja uključuju poboljšanje mreže državnih puteva i elektro-mreže i proširenje pristupa širokopojasnom internetu.

"Viši zvaničnici Bele kuće imali su danas dva produktivna sastanka sa dvopartijskom grupom senatora koji su pregovarali o infrastrukturi", izjavila je kasno u sredu sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki.

Bajden je ranije predložio paket od oko 2,3 hiljada milijardi dolara, a kasnije ga je smanjio na 1,7 hiljada milijardi u pokušaju da pridobije republikansku podršku potrebnu za napredak mera u ravnomerno podeljenom Senatu.

Jedna od glavnih rasprava bila je kako platiti plan. Bajden se zalagao za povećanje stope poreza na dobit, ali republikanci su se usprotivili tom koraku pošto su uspešno smanjili tu stopu tokom prethodne administracije predsednika Donalda Trampa.

XS
SM
MD
LG