Dostupni linkovi

Protest Saveza samostalnih sindikata BiH u Sarajevu


Sindikalci traže usvajanje zakona o minimalnoj plati od 1.000 KM ( 500 eura), Sarajevo 24. juna
Sindikalci traže usvajanje zakona o minimalnoj plati od 1.000 KM ( 500 eura), Sarajevo 24. juna

Stotinjak članova Saveza samostalnih sindikata BiH protestvuje u četvtak, 24. juna, Sarajevu tražeći od Vlade FBiH povećanje minimalnih plata i izmjene Zakona o radu.

Protestnu šetnju započeli su ispred Udruženja poslodavaca, koji su protivnici povećanja minimalnih plata.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Selvedin Šatorović pročitao je pet zahtjeva radnika koji će biti dostavljeni Vladi Federacije BiH.

Sindikalci traže usvajanje zakona o minimalnoj plati od 1.000 KM ( 500 eura).

“Zahtjevi su objektivni, a neobjektivno je društvo u kojem živimo”, poručio je Josip Slišković iz Sindikata poduzeća Hrvatske telekomunikacije Mostar (HT Mostar).

Ševalija Đonlić iz Sindikata metalske industrije iz Gradačca, grada na sjeveru BiH, smatra kako su uslovi radnika u BiH veoma teški.

“Minimalna plata u Federaciji, a ni u Republici Srpskoj nije puno bolja, ne može obezbijediti ni minimum za neki normalna život u ovoj zemlji”, poručio je Đonlić.

Zuhdija Kapetanović iz Sindikata kompanije Arcelor Mital iz Zenice poručio je Udruženju poslodavaca BiH da Sindikat neće dozvoliti da od radnika naprave robove.

"Vlada FBiH neće sama donositi odluke o minimalnoj plaći, obaviće sastanke sa Udruženjem poslodavaca i članovima Saveza samostalnih sindikata. Kad poredite trenutnu minimalnu plaću od 406 KM ( 203 eura) koja jeste najniža u okruženju, to zvuči ponižavajuće za naše radnike. No, minimalna plaća ne može biti ista kao prosječna, nego po zakonskim pravilima oko 60 do 70 posto prosječne'', izjavila je ministrica finansija Federacije BiH Jelka Miličević nakon sjednice Vlade FBiH, koja je održana istovremeno kada su počeli protesti sindikalaca u Sarajevu.

Prosječna neto plata u Federaciji prema podacima Zavoda za statistiku iznosi 990 KM (495 eura).

Iz Sindikata su upozorili da Eurostat, statistički ured Europske unije, odgovoran za objavu kvalitetnih statističkih podataka i pokazatelja iz cijele Europe, nije objavio podatke o iznosu najniže plate u Federaciji BiH ili u Bosni i Hercegovini.

Prema statističkim podacima federalne Vlade, najniža plata je 406 KM (203 eura) izračunata po satnici od 2,31 KM ( 1,15 eura) neto sa porezom na dohodak, što za 176 sati mjesečno daje iznos “minimalca” od 406 KM (203 eura).

Na stranici Eurostata stoji da BiH nema zakonski definisanu minimalnu platu na šta Savez samostalnih sindikata BiH upozorava još od 2018. godine.

Drugi zahtjev Saveza samostalnih sindikata je da se u parlamentarnu proceduru upute izmjene i dopune Zakona o radu koje predložio Savez samostalnih sindikata.

Takođe, sindikat traži potpisivanje kolektivnih ugovora, uvezivanje radnog staža radnicima i provedba Zakona o zaštiti na radu.

Ove zahtjeve Savez samostalnih sindikata upućivao je Vladi FBiH od 2016. godine, ali nije bilo rezultata, kazao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Selvedin Šatorović.

Takođe, sindikat traži potpisivanje kolektivnih ugovora, uvezivanje radnog staža radnicima i provedba Zakona o zaštiti na radu (Sarajevo 24. jun)
Takođe, sindikat traži potpisivanje kolektivnih ugovora, uvezivanje radnog staža radnicima i provedba Zakona o zaštiti na radu (Sarajevo 24. jun)

U prva tri mjeseca 2021. godine u Federaciji BiH bilo je 1.856.000 radno sposobnih od kojih je 858.000 ekonomski aktivno ili 46,2 posto, a 999.000 neaktivnih osoba ili 53,8 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Prema podacima Ankete o radnoj snazi Federalnog zavoda 679.000 je bilo zaposleno u prvom tromjesečju ove godine što je 36,6 posto, a 179.000 nezaposleno ili 9,6 posto.

Broj zaposlenih u odnosu na kraj 2020. godine je smanjen za 1,9 posto, a broj nezaposlenih je povećan za 8,5 posto.

Ukupan broj aktivnog stanovništva u prvom kvartalu 2021. se povećao u odnosu na posljednja tri mjeseca 2020. godine za 0,1 posto.

XS
SM
MD
LG