Boban Marjanović (Foto: MN Press)
Boban Marjanović (Foto: MN Press)

Boban Marjanović - udarna igla Srbije pred kvalifikacioni turnir

Vreme čitanja: 5min | čet. 24.06.21. | 11:06

Najbolji centar sveta se nije odazvao pozivu reprezentacije, ali čini se da i dalje glavna napadačka snaga Srbije dolazi iz reketa

MVP NBA lige Nikola Jokić neće pomoći reprezentaciji Srbije na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Beogradu, dok MVP Evrolige Vasilije Micić nije odigrao nijedan meč sa državnim timom pred početak takmičenja. Miloš Teodosić je tek nedavno počeo da radi sa ekipom, jasno je da će biti velika snaga Srbije u borbama za Olimpijsku vizu, ali posle četiri pripremna susreta čini se da se Boban Marjanović nameće kao ozbiljan napadački adut Orlova. Centar Dalas Maveriksa je još jednom pokazao da je nezaustavljiv pod protivničkim košem, pa nema sumnje da će biti uzdanica selekcije Igora Kokoškova i u kvalifikacijama.

Odazvao se Marjanović pozivu reprezentacije, iako je pre nešto manje od tri nedelje okončao sezonu u NBA. Stigao je posle naporne serije sa Los Anđeles Klipersima, tokom koje je imao važnu ulogu u ekipi Dalasa. Ipak, smogao je snage da počne pripreme sa reprezentacijom, igrao je i na Akropolis kupu, gde je bio jedan od najkonstantnijih.

Izabrane vesti

Polako je dizao formu, tražio šut protiv Portorika (3/9), ali meč okončao sa 11 poena. Protiv Meksika je dodao 12, ali uz samo dva promašaja iz igre. U najtežem i finalnom meču u Atini ponovo je brojao do 12 i još jednom uz samo dva promašaja iz igre.

Prijala mu je pauza do novog susreta sa Meksikom, gde je za protivnika dobio i iskusnog Gustava Ajona. Bio je prva napadačka opcija Srbije. Zadavao mu je bivši centar madridskog Reala povremeno muke, ali ostali rivali nisu mogli ništa protiv gorostasa iz Boljevca. Proveo je 21 minut na parketu, ubacio 20 poena i bio na skok od dabl-dabla. Impresivno.

Igrala je često Srbija na Bobija, trudili su se saigrači da ga upošljavaju pod protivničkim košem i na najbolji način koriste njegove adute, a gotovo kada god bi dobio loptu u reketu Sombrerosa, nastajala bi frka u odbrani rivala. Meksiko nije mogao da mu parira, ali je zato sa druge strane umeo da pravi problem našoj odbrani, dok je Marjanović na parketu. Nije uspevao centar Dalasa povremeno da isprati brzonoge protivnike, pa su umeli i da ostanu sami na šutu, što su posebno u prvom poluvremenu uspevali da iskoriste (pogodili 10 trojki).

To poziva na oprez. Utisak je i da je Kokoškov vrlo svestan Bobijevih nedostataka, te će oko njega morati da postavlja ekipu sposobnu da pokrije rupe u odbrani. Sa druge strane, kada god Marjanović bude bio na parketu, Srbija će imati ozbiljan adut na protivničkoj polovini.

Orlovi kvalifikacije počinju 29. juna, u grupi su sa Dominikanskom republikom i Filipinima, protivnicima koji neće imati rešenje za bivšeg centra Hemofarma, kragujevačkog Radničkog, Mege i Crvene zvezde. U drugoj grupi nalaze se Portoriko, Italija i Senegal.

Srpski centar je govorio za medije posle generalne probe i trijumfa nad Meksikom u dvorani Aleksandar Nikolić. Ističe da mu je jako drago što je u reprezentaciji kao i da je ekipa i pored manjka vremena pokazala dosta u pripremnom periodu. Ipak, napominje da mora još puno da se radi.

"Super je stvarno igrati. Ovo nam je prva utakmica u sastavu u kojem smo trenutno. Bilo je manjka dana, svi smo završili sezone malo kasnije. Mislim da smo pokazali dosta na terenu danas, treba puno da se radi".

Meksikanci su odigrali iznad očekivanja, sa puno energije, za koju Bobi ističe da je možda nedostajala Srbiji u pojedinim trenucima. Nije pomogla ni velika vrućina u Pioniru.

"Igrali su momci stvarno odlično, igrali smo sa njima u Atini, znali smo da su dobri šuteri, da igraju srcem, da se bore na terenu. Znali smo da neće biti lako. Danas su odigrali i bolje nego u Atini. Treba malo da podignemo energiju, malo je bilo teže zbog vrućine u Pioniru, ali to ne treba da nam bude alibi. Treba da nastavimo da se borimo, idemo dobrim putem. Svi se polako vraćaju, forma dolazi na mesto, tako da se nadam da će biti spremni za turnir".

Marjanović i Gustavo Ajon (Foto: MN Press)Marjanović i Gustavo Ajon (Foto: MN Press)


Srpski košarkaš je sezonu okončao 6. juna, porazom od Los Anđeles Klipersa u majstorici prve runde doigravanja. Malo je nedostajalo da Dalas predvođen Lukom Dončićem napravi iznenađenje, a važnu ulogu u seriji sa sastavom iz Kalifornije odigrao je Marjanović. Ističe da mu je žao zbog poraza, ali i da je nastavio pomno da prati dešavanja u najboljoj ligi sveta.

"Osećam se dobro, ostaje žal što smo mogli da dobijemo Kliperse, ali nismo. Kada gledam utakmice, znali smo da smo mi mogli da budemo tamo, da je mogao Dalas da bude tamo. Žao mi je, imali smo kvalitet, igrali smo super, odlučivale su nijanse. Mislim da je serija bila dobra, kao i svaka koja dolazi i koja je bila u NBA. Zanimljivo je, gledamo košarku. Sve se vraća u normalu i Bože zdravlje da nestane korona i da svi živimo normalno".

Ponekad se ostaje i kasno u noć, kako bi se ispratili Atlanta Hoksi i Bogdan Bogdanović, koji su mimo očekivanja izborili plasman u finale istočne konferencije.

"Baš u pola tri ne mogu, ali pratim rezultate, gledam hajlajtse, gledam reprizu. Volim to. Pratimo Bogdana i zbog toga svi ostajemo budni trenutno. Želimo mu sreću, da nastavi da igra kao što igra i poručujemo mu da smo uz njega".

Sa Dončićem je u Teksasu stvorio sjajan odnos. Zajedno je sa slovenačkim reprezentativcem i stigao sa druge strane Atlantika. Nije propustio priliku da još jednom u superlativima govori o svom saigraču.

"Luka je veliki gospodin i mnogo dobar momak. Već znate kakav je igrač, ja mogu da potvrdim njegovu drugu stranu. Izvanredan je prijatelj i ljudsko biće sa dobrim srcem".

U NBA je nastupajući za San Antonio, Detroit, Kliperse i Dalas ostavio utisak velikog pozitivca. Omiljen je među navijačima, kako svoje, tako i protivničkih ekipa. Nema sumnje da je zadužen i za pozitivne vibracije u svlačionici naše reprezentacije.

"Dobra energija u svlačionici je mnogo bitna. Svi se osećaju bolje, komotnije. Svi pričamo, komuniciramo, što je najbitnije. Komunikacija na terenu je ključ svega, tu smo da podržimo svakog. Komunikacija je važna na terenu, ali i van njega. Ne samo u košarci. Pozitivna energija i komunikacija su mnogo bitne".



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeBoban Marjanovićkvalifikacije za Olimpijske igre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara