Stravično otkriće - stotine grobnica s telima dece ispod škole; Pomenut genocid

Kanadska starosedelačka organizacija objavila stravično otkriće o postojanju stotina neobeleženih grobnica na mestu nekadašnje rezidencijalne škole.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2021.

09:07

Stravično otkriće - stotine grobnica s telima dece ispod škole; Pomenut genocid
EPA-EFE/AMMAR SALIH/Ilustracija

Federacija suverenih autohtonih naroda saopštila je u sredu da je broj novopronađenih neobeleženih grobnica najznačajniji do danas u Kanadi, a nije precizirano o kojim brojevima je reč, prenosi Rojters.

Organizacija je najavila da će na konferenciji za štampu danas objaviti stravično i šokantno otkriće o stotinama neobeleženih grobnica na mestu nekadašnje rezidencijalne škole u Saskačevanu.

Starosedelačka zajednica saopštila je ranije da je pronašla dokaze da je 215 dece sahranjeno na teritoriji škole u blizini grada Kamplupsa, u Britanskoj Kolumbij na zapadu Kanade, jednoj od mnogih takvih škola koje su osnovane da prisilno asimiluju starosedeoce.

Otkriće masovne grobnice s ostacima više od 200 starosedelačke dece, preminule u sistemu škola za prisilnu asimilaciju, potreslo je Kanadu i ponovo otvorilo pitanje kanadske problematične prošlosti prema starosedelačkom stanovništvu.

Između 1831. i 1996. godine, kanadski sistem rezidencijalnih škola prisilno je odvojio oko 150.000 autohtone dece od njihovih porodica.

Oni su bili neuhranjeni i fizički i seksualno zlostavljani, u onome što je državna Komisija za istinu i pomirenje 2015. nazvala „kulturnim genocidom“.

Kanadska vlada uputila je izvinjenje zbog ovog sistema 2008. godine, a Rimokatolička crkva, koja je vodila većinu škola, nije se izvinila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: