Stotine dečijih grobova ispod još jedne škole u Kanadi

Kanadska starosedelačka organizacija objavila je otkriće o postojanju stotina neobeleženih grobnica na mestu nekadašnje rezidencijalne škole.
To je usledilo samo nekoliko nedelja nakon što je slična informacija o masovnim grobnicama druge dece potresla zemlju.
 
Federacija suverenih autohtonih naroda saopštila je u sredu da je broj novopronađenih neobeleženih grobnica najznačajniji do danas u Kanadi, a nije precizirano o kojim brojevima je reč, prenosi Rojters.
 
Organizacija je najavila da će na konferenciji za štampu danas objaviti stravično i šokantno otkriće o stotinama neobeleženih grobnica na mestu nekadašnje rezidencijalne škole u Saskačevanu.
 
Starosedelačka zajednica saopštila je ranije da je pronašla dokaze da je 215 dece sahranjeno na teritoriji škole u blizini grada Kamplupsa, u Britanskoj Kolumbiji na zapadu Kanade, jednoj od mnogih takvih škola koje su osnovane da prisilno asimiluju starosedeoce.
 
Otkriće masovne grobnice s ostacima više od 200 starosedelačke dece, preminule u sistemu škola za prisilnu asimilaciju, potreslo je Kanadu i ponovo otvorilo pitanje kanadske problematične prošlosti prema starosedelačkom stanovništvu.
 
Između 1831. i 1996. godine, kanadski sistem rezidencijalnih škola prisilno je odvojio oko 150.000 autohtone dece od njihovih porodica.
 
Ona su bila neuhranjena i fizički i seksualno zlostavljana, u onome što je državna Komisija za istinu i pomirenje 2015. nazvala "kulturnim genocidom".
 
Kanadska vlada uputila je izvinjenje zbog ovog sistema 2008. godine, a Rimokatolička crkva, koja je vodila većinu škola, nije se izvinila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet