');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

DANAS MATEMATIKA, SUTRA KOMBINOVANI Mali maturanti, imaćete dovoljno vremena, nema razloga za tremu i nervozu!

Nakon jučerašnjeg testa iz srpskog jezika male maturante danas čeka test iz matematike od 9 do 11 sati dok će sutra polagati kombinovani test.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
os matko vukovic polaganje male mature srpski jezik_230621_RAS_foto Biljana Vuckovic 004 Foto: Biljana Vučković / RAS Srbija
os matko vukovic polaganje male mature srpski jezik_230621_RAS_foto Biljana Vuckovic 004

Test iz matematike kao i test iz srpskog jezika nosi maksimalnih 13 bodova, a na kombinovanom testu najviše se može osvojiti 14 poena.

Inače, testove polaže oko 68.000 svršenih osmaka, a nadlEžni ističu da su testovi lakši zbog toga što se nastava održavala u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom korone.

- Sama struktura testova je takva da će biti mnogo više nego ranije onih pitanja na zaokruživanje i u tom smislu je lakše. Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila - rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Ministar je apelovao na roditelje da ne podižu tenziju deci.

- Bilo je sasvim dovoljno vremena, mislim da nema razloga niti za tremu niti za nervozu - naglasio je Ružić.

Svi upisuju srednju školu

Takođe, ono što bi moglo da umiri buduće srednjoškolce jeste da u srednjim školama ima više slobodnih mesta nego svršenih osnovaca što znači da će se svi upisati.

Foto: Biljana Vučković / RAS Srbija

- Ja ne znam da li to roditelji i učenici znaju, ali već godinama unazad imamo više slobodnih mesta u srednjim školama nego što ima osnovaca tako da će se svi na kraju upisati negde. Zato se i prave one liste želja sa po 13 predloga - rekla je za "Blic" Jasana Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ipak, iako će svi osmaci upisati srednje škole i možda ne onu koju su planirali, Janković je zabrinuta zbog količine znanja koju osnovci nose, a smatra i da ovakva mala matura nije dobar način.

- Imali smo godinu dana onlajn nastave, a jedno vreme i bez ikakve nastave. Možemo samo da kažemo da su deca mnogo izgubila, tu je mnogo izgubljenih lekcija. Tu je dosta i velikih rupa u znanju i pitanje je kako ćemo sve to nadoknaditi. Zato smo mi kao Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije predložili ministarstvu da ove godine ne bude kombinovani test, baš iz ovih razloga o kojima sam pričala. Takođe, takav ispit posle ovah godinu i po dana je veliki stres za đake. To su onda i u ministarstvu shvtili pa su poručili da će test biti lakši. To je loš put, jer tako poručujemo deci da je bitno samo zadovoljiti formu, a suština nam promiče - objašnjava Janković.

Policija čuva testove

Na pitanje kako se testovi čuvaju, ministar kaže da je stepen bezbednosti na najvišem mogućem nivou.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

- Mi smo digitalizovali u velikoj meri još više taj proces, decentralizovali smo skeniranje i pregledanje samih testova na sedam punktova u centralnoj Sriji i jedan punkt na teritoriji KiM - objasnio je Ružić.

Pročitajte još

Ukazao je da su svi testovi već zapakovani i spremni, kao i da svaki ima svoju šifru.

- Do distribucije se čuvaju u nadležnom Zavodu. Doći će možda do nekih malih pomeranja u odnosu na brojno stanje same dece zbog nekih premeštaja, ali ne očekujem bilo kakve probleme - rekao je ministar.

Preliminarni rezultati u nedelju

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 27. juna, a konačni 2. jula.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Popunjavanje liste želja elektronskim putem preko portala mojasrednjaskola.gov.rs je od 26. juna do 3. jula, a popunjavanje i predaja liste u osnovnoj školi, kao i unos u bazu podataka neposredno u osnovnoj školi - 3. i 4. jula 2021. godine.

Raspodela po školama 11. jula

Zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima biće objavljeni 11. jula.

Na završni ispit izlaze svi učenici osmog razreda, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih, kao i učenici koji su prethodnih godina završili osmi razred, a do sada nisu polagali završni ispit.