Evroparlamentarac Matić: Niko se ne zalaže za pobačaj, ali to je ženin izbor 1Foto: Pixabay/Bgmfotografia

Uoči glasanja Evropskog parlamenta o njegovom izveštaju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, hrvatski evroparlamentarac Predrag Fred Matić istakao je na plenarnoj sednici kako su lažne tvrdnje da se u rezoluciji promoviše pobačaj, javlja Hrvatska radio-televizija.

Matićev izveštaj je kritikovan s desnog političkog spektra zbog, kako se tvrdi, navođenja pobačaja kao ljudskog prava, problematizacije prigovora savesti lekara i prekoračivanja ovlašćenja država članica EU-a.

„Niko se ne zalaže za pobačaj, a posebno nema govora da bude metod kontracepcije. Jednak je broj pobačaja u zemljama gde je dopušten i gde je zabranjen. Samo što je u ovim drugim najčešće opasan po zdravlje žena, zbog toga svake godine umire 23.000 žena na svetu“, rekao je Matić.

Predstavljajući izveštaj na plenarnoj sednici EP-a dodao je „naš nepokolebljiv stav kako je pobačaj za svaku ženu izuzetno težak izbor, ali na kraju svega uvek mora ostati izbor“.

„Niko ne brani pravo lekarima na uskraćivanje medicinske usluge iz ličnih razloga, ali zdravstvena ustanova mora osigurati lekara koji će pružiti traženu uslugu“, rekao je Matić dodajući kako se u rezoluciji jasno ističe da je zdravstvo u nadležnosti država članica.

Kazao da je doživio ljute, bezočne i degutantne kritike, te da je dobio stotine mrzilačkih poruka „od onih kojima su puna usta dobrote, mira, ljubavi i milosrđa“,

Poslanik SDP-a smatra da glasanjem za nezakonodavnu rezoluciju „muškarci bi trebalo da pokažu da im je važno poštovanje ženskih prava, a žene koliki im j enivo samopoštovanja, Svi poslanici trebalo bi da poakužu kakvu Eropu žele“.

Protivnici rezolucije, smatra on, spremni su da zanemare njene brojne delove u kojima se govori o poboljšanju zdravlja žena i hvatau se „isključivo pitanja pobačaja uz neverovatnu količinu laži i manipulacija“.

Protivnike je uporedio s „ravnozemljašima“: „Samo onima koji danas misle da su žene drugorazredna ljudska bića i da tako treba da ostane nikada ništa nećemo uspeti dokazati. Oni neka paze kuda hodaju da ne padnu s ruba ravne Zemljine ploče.“

„Sutra je veliki dan za Evropu i cio napredni svet. Sutra odlučujemo o pozicioniranju Evrope kao zajednice koja bira da živi u 21. ili 17. veku.  Ne dopustite da nas istorija zapamti kao ove druge“, zaključio je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari