EURO 2020: Remi Ronalda i Benzeme 1Foto: EPA-EFE/HUGO DELGADO

Posle mnogo uzbuđenja, žestoke borbe i rezultatskih klackalica na stadionima u Budimpešti i Minhenu, iz grupe „smrti“ dalje su otišli prvoplasirana Francuska, prva pratilja Nemačka i Portugal, kao jedna od najuspešnijih osvajača trećeg mesta, a da niko od njih nije sinoć slavio.

„Trikolori“ su vrh tabele odbranili remijem sa aktuelnim evropskim prvakom sa Pirineja – 2:2 (1:1), u čiju su se računicu, pak, uklopili i podela „plena“ sa poslednjim prvakom sveta i remi „pancera“, čijih su 2:2 (0:1) došli posle baš dosta mučenja i hodanja po ivici provalije u susretu sa senzacionalno hrabrom i dobrom ekipom Mađarske.

Šta više, malo je nedostajalo da „panceri“ izvise za već viđeni plasman u sledeći krug, jer ih je autsajder dva puta imao u šaci. Prvi put već u 11. minutu, kada je Adam Salaj je fenomenalno reagovao glavom i centaršut Atile Šalaja sa desnog boka pretočio u vođstvo, pa posle odličnog proigravanja Salaja i još veštijeg šuta Andraša Šafera (68).

Šokirani, ali uporni puleni Joakima Leva, naravno, nisu se dali već su vrebali i sačekali svoja dva bistava trenutka. Gulaši je napravio ozbiljnu grešku, a Kai Haverc loptu poslao u praznu mrežu za prvo izjednačenje (67), da bi dramu okončao Leon Gorecka (84). Sav lični i timski bes zbog šokantnog razvoja situacije pretočio je u neodbranjiv šut i zlata vredan nerešen rezultat, u meč u kom su naše komšije, kao i protiv Francuza, odbranile čast “malih” reprezentacija.

Neizvesno je bilo i na drugoj strani Starog kontinenta, u kom je sve prštalo od penala. Čak tri od četiri gola su pala sa bele tačke, jer se Španac Antonio Meteu Lahoz čvrsto držao pravila. Svirajući idealne šanse Karimu Benzemi i Kristijanu Ronaldu.

Najpre je drugi odveo u plus svoje Portugalce u 31. minutu (nakon što je Loris loptom “boksovao” Danila u glavu), pa je Francuz uzvratio nakon što je Semedo oborio Mbapea (45+2), da bi reviju iskorišćenih jedanaesteraca zatvorio Ronaldo (60), naplativši tako Kondeoovo igranje rukom. U međuvremenu njegov nekadašnji saigrač iz Realove napadačke linije dao je još jedan pogodak i zapušio usta kritičarima njegovih partija u nacionalnom timu, s tim što je to ovog puta uradio iz igre, na asistenciju Paula Pogbe (48).

Za pravičan ishod okršaja dva moćna sastava.

Grupa F

  1. Francuska    3    1              2              0              4:3          5
  2. Nemačka      3    1              1              1              6:5          4
  3. Portugal       3    1              1               1              7:6          4
  4. Mađarska     3    0             2              1              3:6          2

Parovi osmine finala

  1. jun

Vels – Danska     (18.00, Amsterdam)

Italija – Austrija  (21.00, London)

  1. jun

Holandija – Češka             (18.00, Budimpešta)

Belgija – Portugal (21.00, Sevilja)

  1. jun

Hrvatska – Španija            (18.00, Kopenhagen)

Francuska – Švajcarska (21.00, Bukurešt)

  1. jun

Engleska – Nemačka        (18.00, London)

Švedska – Ukrajina (21.00, Glazgov)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari