Francuska i Nemačka predlažu sastanak sa Putinom radi poboljšanja odnosa

Svet 23. jun 202123:16 6 komentara
Tanjug/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Francuska i Nemačka danas su predložile sastanak Evropske unije i ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi se poboljšali međusobni odnosi, što bi bio prvi takav razgovor od 2014. godine.

Povezane vesti:

Susret bi se organizovao nakon sastanka američkog predsednika Džoa Bajdena i Putina ranije ovog meseca u Ženevi, u vreme dok su Pariz i Berlin nezadovoljni što se pristup Evropske unije prema Rusiji proteklih godina svodi samo na sankcije, navodi Rojters, a prenosi Index.

„Moramo raspraviti kako da izađemo iz ove negativne spirale, ali moramo biti ujedinjeni“, rekao je jedan evropski diplomata, koji ističe da bi takvom sastanku mogle da se protive baltičke države.

Nije još jasno da li bi taj susret uključivao svih 27 čelnika članica Unije ili samo predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Čelnici Evropske unije će o novoj strategiji upravljanja sve gorim odnosima s Rusijom razgovarati od četvrtka, na dvodnevnom samitu u Briselu.

„Nemačka i Francuska su dale neke ideje za raspravu u EU o Rusiji. Merkel je ranije kazala da s Rusijom i Kinom na najvišem nivou ne bi trebalo razgovaraju samo SAD. Rusija je sused, a takav format je već postojao 2007. u Finskoj“, rekla je Rojtersu osoba upućena u sastanak o Rusiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare