23. jun  2021. 23.08  | Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

“Multikulti Sombor 2021”

SOMBOR -

Sombor grad u kome živi više od 20 nacionalnih zajednica danas je bio obeležen nacionalnom raznolikošću Vojvodine. Hrana, ručni radovi, proizvodi tradicionalnih i starih zanata i druge rukotvorine, udruženja žena iz Vojvodine izložila su na Bazaru rukotvorina koji je organizovan kao deo Festivala multikulturalnosti “Multikulti Sombor 2021”.

video icon

“Imamo našu etno kuću u Deronjama. Tu izlažemo naše ručne radove, tu dočekujemo i goste«, kaže Ružica Danilovac, “Zlatne niti”, Deronje.

multikulti

“Mi smo oduvek u tesnoj vezi sa prirodom i naši proizvodi zapravo su ukusi i miris domaćinstava iz našeg sela«, kaže Jelisaveta Bešenji. “Podunav”, Bački Monoštor.

“Šokci su dana doneli svašta. Liker. Domaći sapun, broćke (uskršnja jaja), bereške paprike...«, kaže Milorad Stojnić HKPD “S.S.Kranjčević”, Bački Breg.

Festival multikulturalnosti u Somboru je organizovan po četvrti put, a organizator je KC "Laza Kostić".

“Festival je osnovan u slavu više od 20 nacionalnosti koje složno žive u Somboru. Slavimo danas toleranciju različitosti i promovišemo to ogromno bogatstvo koje imamo«, kazala je direktorka KC “Laza Kostić” Vesna Šašić.

U okviru festivala organizovan je kulturno-umetnički program, uz nastup gradskih kulturno-umetničkih društava. Izvedena je i predstava “Igra bogova” - muzičko-scenski spektakl baziran na raznolikosti ritmova Srbije i Balkana, u izvođenju trupe “Una Saga Serbica” iz Beograda.