Radić: Zadatak Stefanovića da ispravi Vulinove greške 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Poseta ministra odbrane Ruskoj Federaciji i učešće na Moskovskoj međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji dolazi nakon čistke u Srpskoj naprednoj stranci, ali sagovornici Danasa smatraju da Nebojša Stefanović korektno radi ministarski posao.

To je rekao ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović nakon susreta sa kolegom iz Ruske Federacije, generalom armije Sergejom Šojguom, na čiji poziv boravi u Rusiji i učestvuje na 9. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti. Sam Šojgu je poručio da je Rusija zainteresovana za dalji razvoj saradnje i pružanje pomoći u jačanju kapaciteta Vojske Srbije.

Ministar Šojgu podsetio je na zajedničku istoriju Rusije i Srbije i naših naroda, i posebno na njihov doprinos u borbi protiv fašističkog zla.

„Smatram da Srbija danas vodi samostalnu politiku. Podsetio bih da samo jake oružane snage garantuju nezavisnost jedne zemlje“, rekao je Šojgu, pozdravljajući učešće Vojske Srbije na „Međunarodnim vojnim igrama 2021“. Naveo je i da se zajedničkim vežbama pripadnika naše dve vojske, osim prikaza obučenosti, potvrđuju i naši prijateljski odnosi na terenu.

Stefanović koji je i potpredsednik Vlade Srbije, tokom trodnevne posete Moskvi prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja i tuge, povodom 80. godišnjice napada nacističke Nemačke na Sovjetski Savez u Drugom svetskom ratu, svečanoj akademiji u parku „Patriot“, posetio je Muzejski kompleks „Put sećanja“ i Glavni hram Oružanih snaga, a obećao je i da će Srbija učestvovati u izgradnji spomenika srpskom vojniku. Poslednjeg dana posete prisustvovaće i Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

Poseta Stefanovića Rusiji došla je nakon čistki u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, kada je on bio primoran da podnese ostavku na mestu predsednika beogradskog odbora SNS. Sagovornici Danasa kažu da je upravo ta poseta dokaz da se stabilizovao njegov položaj u ministarstvu, ali ne i u stranci i da sama poseta neće bitnije uticati na njegov stranački status.

„Ono što njega drži na mestu ministra odbrane nisu njegovi strani kontakti, već eventualna saznanja, informacije i papiri sa kojima raspolaže. To je ključ njegove trenutne stabilnosti na položaju, a ne neka velika leđa sa Zapada. Samim tim što je došlo do te posete Moskvi govori da se on na položaju ministra za sada stabilizovao“, kaže za Danas Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, smatra da se od Stefanovića kao ministra odbrane, bez obzira na njegov unutarstranački položaj, očekuje da primiri i normalizuje odnose sa svim onim zemljama u oblasti odbrane koji su bili prekinuti zbog neshvatljive odluke Aleksandra Vulina da proglasi šestomesečnu izolaciju (moratorijum na vojne vežbe od septembra 2020, nova vlada izabrana je u oktobru).

„U ovom trenutku Stefanović je instrument za normalizaciju odnosa u vojnoj oblasti. U stranci jeste izolovan, ali je svima jasno da posao ministra odbrane radi vrlo korektno. Odmah nakon što je postao ministar odbrane organizovao je jako mnogo sastanaka sa ambasadorima vodećih zapadnih zemalja predstavljajući nakon Vulina jednu drugačiju sliku“, objašnjava Radić i dodaje da je jasno da stranci notiraju sve afere i „GIM“ i „Krušik“ i korupciju i čistku u SNS, ali da njima to nije važno sve dotle dok su odnosi dve zemlje korektni. Tako je i sa posetom Moskvi, koja je zapravo rutinske prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari