Dostupni linkovi

Iran optimističan da se nuklearni sporazum može oživjeti


Zastava Irana ispred Busher nuklearne elektrane
Zastava Irana ispred Busher nuklearne elektrane

Odlazeći iranski predsjednik Hassan Rohani rekao je da su glavna pitanja između Teherana i svjetskih sila za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine riješena, iako su Njemačka i Francuska upozorile da i dalje postoje prepreke.

Komentare je dao na sjednici vlade 23. juna nakon što su drugi visoki iranski zvaničnici nagovijestili da je ostvaren napredak u pregovorima koji se vode u Beču od aprila.

Mahmud Vaezi, šef Rohanijevog kabineta, rekao je da su Sjedinjene Države načelno pristale da ukinu više od 1.000 sankcija ponovo uvedenih kada je bivši američki predsjednik Donald Trump prije tri godine povukao zemlju iz sporazuma.

"Postignut je dogovor o ukidanju svih sankcija vezanih za osiguranje, naftu i brodarstvo", rekao je Vaezi iranskom državnom mediju.

"Trenutno razgovaramo o tome koje su od preostalih sankcija povezane s nuklearnim sporazumom, a koje su uvedene prije 2015. godine", rekao je, dodajući da strane još pregovaraju.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je 20. juna da još postoji “veliki razmak” između strana, uključujući sankcije i nuklearne obaveze koje Iran mora preuzeti kako bi spasio sporazum.

Sjedinjene Države su prisutne, ali ne pregovaraju direktno, uglavnom zbog odbijanja Irana da se sastanu licem u lice. Umjesto toga, američka delegacija nalazi se na obližnjoj lokaciji u Beču, a ostale delegacije i EU su posrednici.

XS
SM
MD
LG