Dostupni linkovi

Blinken u Berlinu: Sjeverni tok 2 ruski geopolitički projekt


 Heiko Maas i Antony Blinken bez dogovora o Sjevernom toku 2
 Heiko Maas i Antony Blinken bez dogovora o Sjevernom toku 2

Američki državni sekretar Antony Blinken opisao je u srijedu plinovod Sjeverni tok 2 kao ruski geopolitički projekt koji podriva sigurnost Ukrajine, dodajući da Sjedinjene Države žele osigurati da Rusija ne koristi energiju kao sredstvo prisile protiv bilo koje evropske države.

Rekao je to u Berlinu gdje se sastao sa ministrom vanjskih poslova Njemačke Heikom Maasom. Nije bilo znakova napretka u pregovorima oko plinovoda čiju izgradnju Njemačka podržava.

Sjeverni tok 2 prolazi koritom Baltičkog mora od Rusije do Njemačke, zaobilazeći Ukrajinu.

"Ne slažemo se uvijek i jedno od tih područja neslaganja je plinovod Sjeverni tok 2, za koji i dalje vjerujemo da predstavlja prijetnju evropskoj energetskoj sigurnosti", rekao je Blinken.

"Njemačka ima drugačiju perspektivu i to se događa s vremenom s vremena na vrijeme. Riješit ćemo naše nesuglasice dok nastavljamo raditi na mnogim područjima gdje vrlo usko sarađujemo."

Pored veće zavisnosti kontinenta od ruskog plina SAD vjeruju da će plinovod postati oružje kojim će Rusija vršiti politički pritisak na ranjive istočne i srednjoevropske države.

Obraćajući se novinarima na zajedničkoj konferenciji s Blinkenom, Maas je rekao da je Njemačka jako svjesna zabrinutosti SAD-a i pokušava to riješiti.

"Uključeni smo u ove razgovore", rekao je. "Svjesni smo očekivanja od Washingtona i to je od najveće važnosti."

Maas je rekao da Njemačka razgovara i s Ukrajinom i drugim zemljama koje je plinovod zaobišao s ciljem da im se zagarantuje alternativna opskrba energentom.

"Postoji čitav niz načina i sredstava i pristupa o kojima razgovaramo, ali o njima ne razgovaramo javno", rekao je Maas.

U idealnom slučaju, dodao je, rješenje bi mogli postići do odlaska njemačke kancelarke Angele Merkel u posjetu predsjedniku SAD Joe Bidenu u Washington sljedećeg mjeseca. Maas je naglasio da je to tek vremenski okvir kojem teže.

Blinken se kasnije sastao s Merkel, a u kratkim uvodnim riječima Sjeverni tok 2 nije spomenut.

Uprkos američkom protivljenju i oštrim prigovorima Poljske i Ukrajine, Merkel je izrazito za ovaj projekt, koji je jedna od ključnih inicijativa ruskog predsjednika Vladimira Putina za povećanje ruskih prihoda od energije.

Plinovodu se protivi i dvostranačka opozicija u američkom Kongresu, gdje su i republikanski i demokratski zastupnici oštro kritikovali administraciju zbog odstupanja od sankcija protiv njemačke firme koja ga gradi. Kritičari su te sankcije vidjeli kao posljednji pokušaj da se spriječi završetak plinovoda koji je sada izgrađen više od 95%.

Blinken je u Njemačkoj u svojoj drugoj posjeti Evropi u posljednjih sedam dana, budući da je pratio predsjednika SAD Joea Bidena na samitima čelnika u Britaniji i Belgiji. U svom susretu s Maasom, Blinken je ponovoio poruku: "Amerika se vratila”, koju je Biden poslao prošle sedmice.

Maas je rekao da je Bidenova posjeta, zajedno sa Blinkenovim povratkom u Evropu tako brzo, "impresivno podvukla da se Amerika vratila: Vratila se na multilateralnu i međunarodnu scenu i veoma smo zadovoljni zbog toga."

Merkel je ponovila taj stav u svojim komentarima prije sastanka s Blinkenom, rekavši da je Njemačka bila "oduševljena" Bajdenovom izjavom. "S obzirom na sve kontroverze u svijetu, mislim da je pošteno reći da moramo imati otvorene kanale za dijalog", rekla je.

Službenici Bajdenove administracije insistiraju na tome da još postoje načini za ublažavanje uticaja plinovoda. Kažu da čak i nakon što je projekt fizički završen, još postoje pitanja dozvola, osiguranje i testovi koji se moraju obaviti prije nego on postane operativan. Neki zvaničnici vjeruju da bi to moglo odgoditi njegovo otvaranje za devet do 12 mjeseci.

Nakon Njemačke, Blinken će posjetiti Francusku i Italiju u sklopu svoje sedmodnevne turneje.

Izvor: AP, Reuters
XS
SM
MD
LG