Kamberi: Vučić u Skupštini nije izneo ništa novo o dijalogu Srbije i Kosova

Vesti 23. jun 202118:16 > 19:37 22 komentara

Narodni poslanik Šaip Kamberi izjavio je da dijalog u Briselu treba da donese suočavanje sa prošlošću za obe strane, a da predsednik Aleksandar Vučić nije izneo ništa novo o pregovorima na sednici Skupštine.

Kamberi, šef poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžak“, kaže za N1 da Vučić nije rekao šta Srbija hoće i šta nudi.

Povezane vesti:

“Mora se doći do kompromisa, a kakvog kompromisa – ne znamo. Koja je ponuda Srbije u tom dijalogu – ni to ne znamo”, rekao je on.

Na pitanje da li je realno suočavanje sa prošlošću ako se na sednici Skupštine broje žrtve jedne i druge strane, Kamberi kaže da je “upravo to ono što je realno, jer Srbija treba da zna šta je urađeno”.

“Mislim da deo Srbije i ne zna šta se događalo na Kosovu devedesetih godina. Ljudi bi trebalo da znaju koja je pozicija Srbije u ovom trenutku u tom dijalogu i da li Srbija ima moralni kredibilitet da traži da se Kosovo vrati pod njenu ingerenciju”, rekao je on.

Kamberi smatra da svaki zločin treba da se razjasni i podseća da je kosovski parlament izglasao osnivanje specijalnog suda, a da su nekadašnji najviši zvaničnici Kosova i OVK danas u Hagu.

“Oni su se dobrovoljno predali upravo zbog te politike suočavanja sa prošlošću”, rekao je on i dodao da se brine jer Srbija ne sme zarboraviti masovne grobnice otkrivene u Batajnici, Petrovom selu, tela izvađena iz jezera Perućac, masakr u Račku i druge zločine.

Ocenio je da Srbija ne može ići u razgovore sa predstavnicima Kosova “na osnovu predrasuda i mitova koji su stvoreni u srednjem veku”.

Pominje primer Preševske doline i 60.000 Albanaca koji tamo žive i, kako kaže, nisu uspeli da budu integrisani iako se oko toga vodi dijalog sa Beogradom 20 godina.

Kaže da sadašnje vlasti Srbije “ne mogu da trpe jednog albanskog poslanika u Skupštini”.

“Kako će trpeti 50 njih, ako Kosovo bude deo Srbije”, upitao je Kamberi.

Smatra da Srbija treba da sa Albancima “razgovara na osnovu realnosti koja je tamo stvorena”.

“Ja apsolutno razumem da Srbija ima interesa da zaštiti srpski narod na Kosovu, ali ne može se srpski narod zaštititi ovakvom politikom preko koje se Albanci tretiraju negativno, kriminalizuju se i smatraju teroristima sa kojima na žalost moramo da razgovaramo”, rekao je on.

Samo Amerika može da nametne rešenje

Kamberi smatra da nije bilo očekivano da vać na prvom sastanku Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija bude napravljen pomak.

“Ja verujem da će do uspeha doći tek ako se administracija predsednika (SAD Džozefa) Bajdena umeša u ovaj dijalog”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, EU nema snagu da nametne rešenje, a SAD su jedina sila koja može da doprinese da dijalog bude okončan.

Očekuje da će Zajednica srpskih opština biti tema razgovora i podsetio da je Ustavni sud Kosova odlučio da je osnivanje ZSO neustavno, kao što je Ustavni sud Srbije odlučio da je neustavan briselski sporazum u delu o katastru i priznavanju diploma.

“Imamo neke sporazume, ali su domaću ustavni sudovi to proglasili neustavnim. Zato posrednik treba da ima veću političku moć da nametne rešenje”, smatra Kamberi.

Kamberi smatra da Kosovo neće prihvatiti ništa osim nezavisnosti, i dodaje da ne može da kaže kako doći do kompromisa, ali da je interes Albanaca u Srbiji da se život normalizuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare