"Vučić ima jasnu poruku - pregovori da, kapitulacija ne"

Srbija je spremna na pregovore o Kosovu i Metohiji, ali nije na kapitulaciju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.06.2021.

17:45

To je ključna poruka koju je, prema oceni analitičara Dragomira Anđelkovića, predsednik poslao Zapadu u svom izlaganju u parlamentu.

Kako kaže, Vučić je jasno poručio da Srbija neće odustati od KiM i odbrane nacionalnih interesa.

Anđelković je naveo da je Vučićev izveštaj o toku pregovora sa Prištinom i o stanju na KiM ''diplomatski i višeslojan'' i da je evidentno da Srbija ne želi da pošalje poruku međunarodnim centrima moći da je nekooperativna i da previše zateže po tom pitanju da ne bi, kako kaže, ušla u novi period problema sa Zapadom.

''Vučićev nastup je delovao krajnje pomirljiv, iskazana je spremnost na dogovor i kompromis, ali je istaknuto da se Srbija nikad neće umoriti od Kosova i da neće prihvatiti bilo šta što ne zadovoljava minimum naših nacionalnih interesa', kaže Anđelković.

Dodao je da je Vučićeva ''upakovana'' poruka Zapadu - da ćemo braniti KiM, ali da ćemo izbegavati konfrontacije, osim ako nam ne budu direktno nametnute.

''Vučićevo obraćanje svetu sa jasnim stavom da smo spremni da pregovaramo, ali ne da kapituliramo'', kazao je Anđelković.

Na konstataciju da je Vučić u parlamentu ponovio da je kompromisno rešenje jedino moguće za KiM, ali da ne vidi kako bi ono izgledalo zbog stava Prištine, Anđelković navodi da je prištinska strana ''sekundarni igrač'', a da Zapad, pod uslovom da shvati da Srbija neće upasti u zamku sukoba kako bi postala meta za njihovu agresiju, niti da će dići ruke od svojih interesa, nego ih braniti na odmeren način, možda i ponudi određenu vrstu kompromisa.

''Priština onda to mora da prihvati. Koliko god da se (Aljbin) Kurti predstavlja kao nevaljali dečak koji vodi samostalnu politiku, on to, ipak, nije. Ako mu Vašington lupi šakom o sto, uradiće šta mu se naredi'', kaže Anđelković.

Smatra da je put do kompromisa insistiranje na svojim stavovima, makar i na minimumu svojih nacionalnih interesa, dok se u nekom trenutku, kako kaže, ne stvori osnov za kompromis.

''Kompromis ne može da se pravi tako što bi samo jedna strana sve dala, to je onda kapitulacija'', naglašava.

Iz Anđelkovićevog ugla kompromis bi mogao da bude samo fer podela KiM prema kojoj bi se Srbiji pripojili sever KiM, Kosovsko pomoravlje i krajevi sa većinskim srpskim stanovništvom, a manastiri bili stavljeni pod jurisdikciju Srbije, makar eksteritorijalno.

Kosovsko pitanje bi, smatra Anđelković, trebalo posmatrati u korelaciji sa Republikom Srpskom, pa ako Srbija u budućnosti delu Kosova da pravo da samo bira svoj put, to bismo morali da tražimo i za Republiku Srpsku.

''Nije lako doći do takvog rešenja, ali mislim da je bitno da znamo šta je naš nacionalni interes, a pre ili kasnije će se ukazati prilika da ga realizujemo'', zaključio je Anđelković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: