');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

"NEŠTO SE DEŠAVA" Američki zvaničnici zavirili u izveštaj Pentagona o NLO i preplašeni su: Želimo da znamo s čim imamo posla

Američki zakonodavci su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog pretnje Neidentifikovanih letećih objekata (NLO) po američku nacionalnu bezbednost, pri čemu je jedan političar otišao toliko daleko da je rekao da se „događa nešto što ne možemo da rešimo“.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
tik tak NLO Foto: Global News / youtube
tik tak NLO

Komentari su se pojavili nakon visoko klasifikovanog brifinga mornarice i FBI-ja članovima Stalnog odabranog odbora Predstavničkog doma Kongresa za borbu protiv terorizma, u sredu - uoči očekivanog izveštaja Pentagona o NLO-ima ovog meseca.

- Jasno je da se događa nešto sa čime se ne možemo nositi - upozorio je poslanik iz Predstavničkog doma Tim Burčet nakon brifinga.

NLO
Foto: Profimedia / Profimedia
NLO

Šon Patrik Maloni je dodao da oni pitanje neobjašnjivih vazdušnih pojava shvataju „ozbiljno“ - posebno kada su u pitanju interesi nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država - „pa želimo da znamo s čim imamo posla“, prenose strani mediji, među njima i "Gardijan".

- Postoje legitimna pitanja koja uključuju bezbednost našeg osoblja, kao i u našim operacijama i u našim osetljivim aktivnostima, i svi znamo za širenje tehnologija tamo - rekao je Maloni za Njujork post.

Radna grupa Pentagona zadužena za neidentifikovane vazdušne fenomene (UAP) treba da 25. juna dostavi Kongresu svoj izveštaj o viđenjima NLO-a od strane vojske. Neklasifikovana verzija biće objavljena, dok će detaljnija klasifikovana verzija ostati tajna - a šire se glasine o tome šta bi moglo da bude otkriveno.

Pentagon
Pentagon

Ove nedelje su neki zakonodavci zavirili u „odeljenje sa osetljivim informacijama“ ili SCIF, ali nisu želeli da kažu novinarima šta su videli unutra.

Umesto toga, usredsredili su se na to da izraze svoju zabrinutost zbog toga kako NLO mogu da ugroze nacionalnu bezbednost u Sjedinjenim Državama.

- Znate da se uvek radi o našoj bezbednosti - naša nacionalna bezbednost je prioritet broj jedan - i na to područje smo se fokusirali – rekla je predstavnica Val Demings.

- Bio je to zanimljiv brifing. Naučio sam stvari koje su mi sigurno bile nove. Ali mislim da neću više ništa otkriti – rekao je predstavnik Adam Šif.

Barem jedan bivši zvaničnik Pentagona već je izrazio zabrinutost koja bi mogla da se odnosi na nacionalnu bezbednost, rekavši da su se NLO više puta mešali u američku nuklearnu tehnologiju, čak prisiljavajući neke objekte da izlaze van mreže.

Pročitajte još

Luis Elizondo, bivši šef Pentagonovog Programa za identifikaciju vazduhoplovnih pretnji, rekao je za Vašington post prošle nedelje da su NLO ili kako su zvanično identifikovani UAP zaista ometali američku nuklearnu tehnologiju.

- U ovoj zemlji imali smo incidente kada su se ovi UAP-ovi umešali i zapravo isključili sa mreže naše nuklearne sposobnosti - rekao je Elizondo u intervjuu.

Elizondo je upitan o nekoliko viđenja NLO-a iznad tajnih objekata nuklearnog naoružanja i činjenici da su gotovo sve velike nuklearne sile širom sveta prijavile i deklasifikovale ta viđenja.

Rekao je da je taj fenomen „briga za nacionalnu bezbednost“ i dodao da je isto zapažanje izneto i u drugim zemljama, čineći ga „globalnim pitanjem“.