Šetnja do mesne zajednice 1Foto: Privatna arhiva

Ovogodišnji izbori po mesnim zajednicama se odvijaju po nekim čudnim okolnostima.

Prvo, nisu organizovani u istom vremenu u celoj Pokrajini, što sam konstatovao pre desetak dana kada sam u novinama pročitao da su na severu pokrajine od 162 MZ naprednjaci osvojili 157. Ovakva dominacija se očekivala jer je tokom prošlih republičkih izbora u Dnevniku na prvoj strani osvanuo veliki naslov „Osvojili smo svih 45 opština u APV.“

Drugo, da nisam pročitao u subotnjoj Politici da se sutra održavaju izbori u 42 od 47 MZ u Novom Sadu ne bismo to ni znali jer lokalna štampa i ZV nisu ni najavljivali. Međutim, pojavila se građanska inicijativa koja je preko društvene mreže poručila: „Komšija, a ne partija“ i gotovo prvi put javno iznela dilemu kome pripadaju MZ- građanima ili partiji?

Tek sam onda shvatio da je tu dilemu pokrenuo sam gradonačelnik M. Vučević koji je i predsednik gradskog odbora SNS na nedavnom susretu sa novinarima u Gradskoj kući izjavivši da ne veruje u poruke da MZ pripadaju građanima a ne političkim strankama? Nastavio je u političkom nastupu upitavši: Hoće li „oni“ da nam donesu 300 miliona dinara za fasade, 130 za most i druge investicije ili partija kojoj pripadamo.

S obzirom da se nije išlo u široku propagandnu kampanju i nisu štampani pozivi ni birački spiskovi, građani su ostali neobavešteni o izborima. Ali zato su se naprednjaci organizovali ne želeći da propuste ni najosnovniju polugu vlasti, te su i uoči izbora dočekali goste iz Beograda a među njima i Andrej Vučić. Zajedno sa gradonačelnikom M. Vučevićem obišli su dve mesne zajednice. Uspomenu na ovo druženje snimio je narodni poslanik i šef kabineta našeg gradonačelnika Žarko Mićin i objavio na društvenim mrežama.

Pri kraju tog dana otišao sam u svoju MZ Sonja Marinković da glasam. Kada sam upisivan u evidenciju upitao sam kakva je bila izlaznost i dobio odgovor da sam upisan oko broja 400, te da je to manje od 10% od ukupnog broja građana ove MZ. Tek u utorak Dnevnik je objavio da su na izborima naprednjaci osvojili 411 od ukupnog broja 436 članova saveta MZ. Istovremeno nezavisni kandidati su osvojili u tri MZ na Limanu, odnosno 25 mesta kao i po jednog člana u MZ Dunav i S. Marinković.

Takav je odnos i u celoj državi jer naš predsednik A. Vučić je učestalim izborima, ali i svakodnevnim aktivnim radom na terenu ostvario cilj svoje stranke da njeni članovi budu dominantni u svim organima počevši od MZ do svih opština (osim jedne). Na osnovu takve situacije na terenu i sastav Narodne skupštine je bez opozicije.

Ovakva koncentracija – „svi u jednoj stranci“ garantuje poslušnost, red i mir, što se nakon poslednjih republičkih izbora svakodnevno pokazuje kroz mnogobrojne afere po terenu, u opštinama, pa sve do vrha vlasti i najviših bezbednosnih službi koje su čak i predsednika države prisluškivali.

Građani se osećaju nezaštićeni, zavladala je apatija i povučenost što se i ovog puta odrazilo da ne žele ni da prošetaju do svoje mesne zajednice da glasaju, jer od te prve karike vlasti nemaju šta da očekuju u rešavanju lokalnih problema.

Autor je privrednik iz Novog Sada

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari