Mihajlović: Priliv stranih investicija u Srbiji ove godine 1,4 milijarde evra 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/MO

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je izjavila da je u ovoj godini priliv stranih investicija u Srbiji dostigao 1,4 milijarde evra što je za gotovo 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Tokom posete rekonstruisanoj trafo-stanici „Smederevo 3“, Mihajlović je istakla da „mora biti najbolja moguća“ i putna i energetska infrastruktura, da bi bilo novih investicija, radnih mesta i razvoja.

Najavila je novi investicioni ciklus – samo u Elektromrežama Srbije (EMS), „najboljoj kompaniji u energetskom sektoru“, od 770 miliona evra što je deo novog investicionog paketa koji počinje ove godine.

„Usvojili smo nove zakone koji su osnova za investiranje u nove kapacitete, distributivnu mrežu i energetsku infrastrukturu, bez koje nema privrednog razvoja“, rekla je ona.

Ministarka je istakla da je povezivanje s regionom uslov razvoja i da je „Transbalkanski koridor“ jedan od najvažnijih u energetskom saobraćaju.

„Jednako su važni i gasni koridori. Uspeli smo da otvorimo još jedan gasovod i diverzifikujemo naše rute, a važno je da diverzifikujemo i dobavljače. Izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad mora početi na jesen“, kazala je Mihajlović.

Po njenim rečima, potrebno je da se dodatno pripremi projektno-tehnička dokumentacija za povezivanje Srbije sa Rumunijom i Republikom Srpskom i „da budemo i gasno stabilni i da nemamo problema u dotoku gasa“.

Direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da je to preduzeće realizovao investicije vrednosti 330 miliona evra, te da je za naredni desetogodišnji period planirano da se taj iznos udvostruči.

Ove godine izgradjena je trafo-stanica Bistrica, završavaju se radovi u Srbobranu, gradi se energetski „Transbalkanski koridor“ i rekonstruišu mnoge trafo-stanice i dalekovodi, navela je ona.

Načelnica Podunavskog okruga Jasna Avramović istakla je da se grad Smederevo i okrug „naglo privredno razvija ju jer dolazi veliki broj investitora, „a svi prvo pitaju da li imate put i dovoljno električne energije“ i dodala da i Smederevska železara i svi budući investitori mogu da računaju na stabilan elektroenergetski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari