23. jun  2021. 12.58  | Izvor: Tanjug

Pomilovanje devet katalonskih separatističkih lidera nije korak ka referendumu

MADRID -

Španska vlada je saopštila danas da pomilovanje za devet katalonskih separatističkih lidera ne znači da je vlada u Madridu spremna da razgovara o referendumu o nezavisnosti Katalonije.

"Nije pitanje samo da li je to neustavno, već i to da ne možemo da nastavimo da cepamo katalonsko društvo", rekao je španski premijer Pedro Sančez u parlamentu, u odgovoru na pozive separatističkih poslanika za održavanjem referenduma koji bi odobrio Madrid, prenosi agencija Rojters.

U međuvremenu, konzervativne opozicione stranke ponovo su pozvale da Sančez podnese ostavku zbog pomilovanja, tvrdeći da taj potez podriva jedinstvo Španije.

Ankete pokazuju da je otprilike polovina stanovnika Katalonije za otcepljenje od Španije.

Vrhovni sud Španije je podržao oslobađanje devet političara i aktivista, nakon što je vlada prethodno odobrila meru pomilovanja, kao znak gesta, koji će, kako se nada, podstaći dijalog oko očuvanja aktuelnog stanja, odnosno da Katalonija ostane u sastavu Španije.

Očekuje se da će njih devet kasnije danas napustiti zatvor.

Pomilovanjem su liderima ukinute preostale godine zatvorskih kazni, ali ostaje na snazi zabrana vršenja javnih funkcija.

Devet separatističkih lidera su 2019. godine osuđeni na između devet i 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava tokom organizovanja referenduma o odvajanju Katalonije od ostatka Španije. Madrid je tada zabranio referendum, što je dovelo do jednostranog i kratkotrajnog proglašenja nezavisnosti.

Tagovi