23. jun  2021. 12.55  →  13.21 | Izvor: Tanjug

U petak ugovor sa opštinama o zameni stolarije

SMEDEREVO -

Ugovor sa 67 lokalnih samouprava o zameni stolarije odnosno povećanju energetske efikasnosti biće potpisan u petak u Kraljevu, najavila je danas prilikom posete Smederevu potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

"U petak će biti potpisani i uručeni ugovori gradovima i opštinama koje su ispunile sve uslove za početak realizacije projekta. Nakon toga, nastavak procedure je u nadležnosti lokalnih samouprava, koje raspisuju dva javna poziva - za kompanije i građane", rekla je Mihajlovićeva.

prozori,, kikinda,, stolarija

Ocenila je da bi smanjenje potrošnje toplotne i električne energije trebalo da bude nacionalni cilj, i dodala da će zbog toga ovaj projekat trajati i naredne godine.

Ministarka Mihajlović je dodala da će za njegovu realizaciju biti potrebno između 400 i 500 miliona evra.

Istakla je ključnu ulogu domaćinstava, odnosno pojedinaca u ovom procesu, s obzirom na činjenicu da je prosečna potrošnja energije u Srbiji za 40 odsto veća nego u EU.

Mihajlovićeva je najavila i da će za mesec dana biti završeni podzakonski akti i raspisan javni poziv za subvencije za postavljanje solarnih panela, a procedura će biti jednostavna.

"Učinili smo sve da procedura bude jednostavna i da svako ima želju da učestvuje u tome. To je pitanje korišćenja obnovljivih izvora energije, zdravije životne sredine i nižih računa za utrošenu energiju", istakla je ministarka energetike.

Mihajlovićeva je nakon toga posetila Smederevsku Palanku, gde je sa rukovodstvom opštine razgovarala o projektima iz oblasti energetske efikasnosti i povećanju kapaciteta elektroenergetske mreže.

"Postoji potreba za izgradnjom još jedne trafo-stanice. Očekujemo da u ovaj kraj dođu i novi investitori", rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je dodala da je vrednost investicija u energetici 11 milijardi evra.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen rekao je da je ovo prva poseta jednog ministra energetike tom gradu za poslednjih 20 godina.

"Drago nam je da smo na listi prioriteta vlade i resornog ministarstva. Danas smo imali konstruktivan sastanak o tome kako možemo da poboljšamo život građana. Opština je na konkursu za energetsku efikasnost dobila sredstva u iznosu od 10 miliona dinara, koliko smo i mi obezbedili. Zajedno sa ministarstvom radićemo da građanima Smederevske Palanke pomognemo da unaprede energetsku efikasnost svojih domova, da smanje troškove i utiču na zdraviju životnu sredinu", rekao je Vučen.

Dodao je da je o ulaganju u proširenje eklektromreže razgovarano zbog toga što je Palanka dobila novog investitora.

"Jedna smo od 22 opštine koje će učestvovati i u projektu 'Čista Srbija', za izgradnju kanalizacione mreže. Sve ovo govori koliko država, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, brine o razvoju svakog dela Srbije", poručio je Vučen.

 

Srodne vesti