Kilijan Mbape (©Reuters)
Kilijan Mbape (©Reuters)

Dešan promenio formaciju, napada Portugalce sa „lutajućim Mbapeom“

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.06.21. | 12:17

Francuska je još ranije osigurala plasman u osminu finala, ali i pored toga mora da pobedi aktuelnog prvaka Evrope (sreda, 21.00) ako želi da obezbedi sebi nešto lakši raspored u nokaut fazi. Portugalci mogu dalje i uz poraz sa golom ili dva razlike, ako Mađarska ne pobedi Nemačku

U fudbalskoj reprezentaciji Francuske dosta toga škripi i u svlačionici, i na terenu, a "ranjeni lav" Portugalija nije protivnik za vađenje jer je iskusna ekipa koja ume da igra na rezultat, pa podela bodova deluje najizvesnije. Pošto su dobili Nemačku u Minhenu izgledalo je da Francuzi sve imaju kao na tacni. Predviđanja da su najveći favoriti i da imaju daleko najveći potencijal u sastavu kao da su počela da se obistinjuju, a onda je došao potpuno neočekivani kiks i na jedvite jade izvučen bod u sudaru na Mađarskom (1:1), najslabijom ekipom u "grupi smrti".

Trikolori posle svega ne mogu olako da računaju na prvo mesto u grupi - Portugalija je sve, samo ne tim protiv kojeg pobeda može da se kalkuliše, a kada se na to doda da četi Fernanda Santoša može da bude ugrožen plasman u narednu fazu izvesno je da će svetski šampioni imati opako težak test. Meč je na programu u sredu od 21.00 časova.

Izabrane vesti

21.00: (3,20) Portugalija (3,10) Francuska (2,45)

Didije Dešan očito nije uspeo da dovoljno motiviše svoje izabranike protiv Mađara i to ga je skupo koštalo. U slučaju pobede protiv Portugalije kiks će brzo pasti u zaborav jer Francuzi na taj način overavaju prvo mesto i lakšeg rivala u osmini finala, ali ako bi Nemci završili ispred njih iznenađanje koje su Mađari priredili mogao bi da im u osmini finala za protivnika donese Engleze, a to svakako nije selekcija za poželeti u tako ranoj fazi takmičenja.

Spekulacije da u svlačionici Francuske situacija nije baš idealna posle remija sa Mađarima samo će dobiti na intenzitetu (na sam povratak Karima Benzeme pojedini igrači ne gledaju blagonaklono, a bilo je i "varnica" između Olivijea Žirua i Kilijana Mbapea) i to Dešanu neće olakšati pripremu ključne utakmice. S druge strane, Porugaliju kao "ranjenog lava" verovatno niko ne bi voleo da sretne u tako pipavoj situaciji. Tim prepun iskustva, tim koji zna da igra na rezultat i mnogo retko gubi velike utakmice.

Doduše, mogu i Francuzi da se pohvale kako takmičarski meč nisu izgubili pune dve godine, ali da je kod njih nešto krenulo po zlu - definitivno jeste. Ako je napadačka inferiornost u duelu sa Nemačkom negde i bila očekivana, protiv Mađarske nije smelo onako da škripi - šanse koje se mogu izbrojati na prste jedne ruke, tek nešto više opasnih napada, gol iz odbitka... Ne obećava mnogo.

Tradicija nagoveštava tvrdu utakmicu, s jednim golom ili čak "duplu nulu". Tako je bilo u svakom njihovom okršaju u prethodnih šest godina, počevši od finala EP upravo u Francuskoj, kada je Portugalija slavila sa 1:0, a prošle godine u Ligi nacija bilo je 0:0 i 1:0 za Francuze. Vuče na neefikasan iks.

Francuski mediji najavljuju da će Dešan da promeni formaciju i da pređe na asimetričnu 4-2-3-1, u kojoj su Galski petlovi igrali na Mundijalu u Rusiji. Te 2018. godine je Mbape igrao kao ludajuće desno krilo i pravio je višak po toj strani, dok izveštači iz francuskog kampa javljaju da ga očekuje danas slična uloga, samo na levom krilu.

Takođe, očekuju se i tri promene u sastavu, u odnosu na meč sa Mađarima. Umesto Pavara, Dinjea i Rabioa u timu se očekuju Kunde, Ernandez i Toliso.

Portugalcima ne gori toliko pod nogama, koliko možda deluje posle prvog pogleda na tabelu. Za to se postarala UEFA, sa svojim čudnim sistemom takmičenja. Dalje idu i četiri najbolje trećeplasirane selekcije, a Portugalcima i poraz sa jednim ili dva gola razlike može da bude dovoljan. Bitno im je samo da Mađarska ne pobedi Nemačku, jer bi onda na onoj posebnoj tabeli trećeplasiranih timova ostali ispred Finske i Ukrajine.

Pogledajte novi podkast Euroforija u kome je gošća bila novinarka Miroslava Milanović...

PORTUGALIJA – FRANCUSKA, 21.00

Stadion: Puškaš arena (Budimpešta)

Sudija: Antonio Mateu Lahoz (Španija)

Portugalija (4-3-3): Patrisio – Semedo, Pepe, Dias, Gereiro, Renato Sančes - Danilo, Mutinjo – Bernardo Silva, Ronaldo, Žota

Francuska (4-2-3-1): Ljoris – Kunde, Varan, Kimpembe, Ernandez – Pogba, Kante – Toliso, Grizman, Mbape – Benzema

EVROPSKO PRVENSTVO - 3. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA A

Nedelja

Italija - Vels 1:0 (1:0)

/Pesina 39/

Švajcarska - Turska 3:1 (2:1)

/Seferović 6, Šaćiri 26, 68 - Kahveči 62/

GRUPA B

Ponedeljak

Rusija - Belgija 1:4 (0:1)

/Dzjuba 70pen - Damsgard 38, Poulsen 59, Krististensen 79, Male 82/

Finska - Belgija 0:2 (0:0)

/Hradecki 74ag, Lukaku 81/

GRUPA C

Ponedeljak

Makedonija - Holandija 0:3 (0:1)

/Depaj 24, Vajnaldum 50, 58/

Ukrajina - Austrija 0:1 (0:1)

/Baumgartner 21/

GRUPA D

Utorak

Hrvatska - Škotska 3:1 (1:1)

/Vlašić 17, Modrić 62, Perišić 77 - Mekregor 42/

Češka - Engleska 0:1 (0:1)

/Sterling 12/

GRUPA E

Sreda

18.00: (11,0) Slovačka (6,25) Španija (1,27)

18.00: (2,80) Švedska (3,05) Poljska (2,75)

GRUPA F

Sreda

21.00: (1,23) Nemačka (6,50) Mađarska (12,0)

21.00: (3,20) Portugalija (3,10) Francuska (2,45)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Fudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija PortugalaEuro2020EURO 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara