Kai Haverc (©Reuters)
Kai Haverc (©Reuters)

Nemci i Mađari u senci duginih boja biju bitku za osminu finala Eura

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.06.21. | 11:06

Dve zemlje oštro suprostavljene zbog spornog zakona koji su donele naše severne komšije. Panceri bez Tomasa Milera i Lukasa Klostermana, odgovora im i remi za prolazak u nokaut fazu. Izabranicima Marka Rosija igra samo pobeda protiv svetske superslile. Promo kvota u Mozzartu na trijumf Nemačke - 1,23

Nemci i Mađari u Minhenu večeras (21.00) igraju odlučujuću utakmicu za plasman u osminu finala Evropskog prvenstva. Meč danima ima političku konotaciju, predigra je burna. Razlog je usvojen zakon u Mađarskoj koji zabranjuje LGBT osobama da se pojavljuju u školskim obrazovnim materijalima. To je naišlo na osudu ostalih članica Evropske unije, posebno iz Nemačke.

Gradonačelnik Minhena, grada u kome se igra večerašnji susret, Diter Riter, želeo je da Alijanc arenu oboji u duginih bojama u znak protesta zbog zakona kod naših severnih suseda koji zabranjuje širenje sadržaja u školama za koje se smatra da promovišu homoseksulnost i promenu pola.

Izabrane vesti

UEFA je rekla da ne može da udovolji zahtevima gradonačelnika najvećeg grada u Bavarskoj, ali je predložila alternativne datume kada bi stadion mogao da bude osvetljen duginim bojama. Evropska kuća fudbala je to pravdala da ona mora da bude politički neutralna. Kapiten Elfa Manuel Nojer na prethodne dve utakmcie nosio je traku u duginim bojama. U nemačkoj javnosti je poslednjih dana to bilo u epicentru, a duel čete Joahima Leva protiv Mađara je u drugom planu.

Da se vratimo na fudbal...

21.00: (1,23) Nemačka (6,50) Mađarska (12,0)

Panceri su posle poraza od Francuske na premijeri (0:1) pobedili branioca krune Portugaliju sa 4:2 i sada za plasman u narednu rundu Nemcima odgovara remi, bez obzira na rezultat drugog meča u Grupi F između Francuske i Portugalije. Trikolori, svetski šampioni sa Mundijala u Rusiji pre tri godine, su sigurni u narednoj rundi. Mađari bi u slučaju pobede protiv Nemačke napravili senzaciji i plasirali se u narednu rundu. Pobednik F grupe za moguće rivale ima najverovatnije Švajcarsku.

Nemci će biti prvi u grupi ako pobede Mađare, a Galski petlovi ne dobiju Kristijana Ronalda i drugove u Budimpešti. Pancere je zadesio veliki peh pre nekoliko dana. Povredio se iskusni as Bajerna, povratnik u nacionalni tim Tomas Miler. U početku je izgledalo kao da se radi o lakšoj povredi. Propušten trening tek predostrožnosti radi. Međutim ispostavilo se da su Nemci ipak doživeli težak hendikep pred poslednji meč u grupi smrti protiv Mađarske - Tomas Miler definitivno je otpao.

Joahim Lev na njega neće računati večeras protiv Mađara, a neizvestan je i za naredne duele, naravno ako se Nemci plasiraju u osminu finala. Očekuje se da bi Milera u startnih 11 mogao da odmeni saigrač iz Bajerna, Leroj Sane. Pored Milera lakše povrede imaju i Ilkaj Gundogan, Lukas Klosterman i Mats Humels.

21.00: (3,20) Portugalija (3,10) Francuska (2,45)

Od ove trojice, na Klostermana Lev verovatno neće moći da računa, dok su štoper Borusije iz Dortmunda i vezista Mančester Sitija spremni za duel na Alijanz areni. U konkurenciji za tim je i Leon Gorecka koji se prethodnih dana žalio na povredu.

"Imali smo sjajan tempo i uspeli smo dobro da pomeramo loptu protiv Portugalije. Sledeći meč biće teži jer se Mađarska brani sa osam ili devet igrača i pokušava da preti iz kontri. Pokazali su protiv Francuske da mogu da budu opasni. Nadam se da ćemo se odigrati na nivou od prethodnog duela", rekao je selektor Nemačke Lev.

Napad Mađarske trebalo bi da predvodi Nemanja Nikolić koji je protiv Francuske ušao sredinom prvog poluvremena umesto povređenog Adama Salaja. Napadač Partizana Filip Holender još nije dobio šansu.

Biće ovo prvi zvaničan meč ovih selekcije u ovom milenijumu. Poslednjih 20 godina ove dve reprezentacije su odigrali četiri prijateljska meča. Nemci su tri puta dobili, dok su naše severne komšije jednom izašle kao pobednici, i to pre 17 godiina. Bilo je 2:0 za Mađare.

Pogledajte novi podkast Euroforija u kome je gošća bila novinarka Miroslava Milanović...

NEMAČKA - MAĐARSKA (21.00)

MINHEN - Stadion: Alijanz arena. Sudija: Karašev (Rusija)

NEMAČKA (3-4-2-1): Nojer - Rudiger, Humels, Ginter - Gosens, Kimih, Kros, Gorecka - Sane, Haverc - Gnabri

MAĐARSKA (3-1-4-2): Gulači - Botka, Orban, At. Salaj - Nađ - Šafer, Klajnhajsler, Fiola, Nego - R. Salaj, Nikolić

EVROPSKO PRVENSTVO - 3. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA A

Nedelja

Italija - Vels 1:0 (1:0)

/Pesina 39/

Švajcarska - Turska 3:1 (2:1)

/Seferović 6, Šaćiri 26, 68 - Kahveči 62/

GRUPA B

Ponedeljak

Rusija - Belgija 1:4 (0:1)

/Dzjuba 70pen - Damsgard 38, Poulsen 59, Krististensen 79, Male 82/

Finska - Belgija 0:2 (0:0)

/Hradecki 74ag, Lukaku 81/

GRUPA C

Ponedeljak

Makedonija - Holandija 0:3 (0:1)

/Depaj 24, Vajnaldum 50, 58/

Ukrajina - Austrija 0:1 (0:1)

/Baumgartner 21/

GRUPA D

Utorak

Hrvatska - Škotska 3:1 (1:1)

/Vlašić 17, Modrić 62, Perišić 77 - Mekregor 42/

Češka - Engleska 0:1 (0:1)

/Sterling 12/

GRUPA E

Sreda

18.00: (11,0) Slovačka (6,25) Španija (1,27)

18.00: (2,80) Švedska (3,05) Poljska (2,75)

GRUPA F

Sreda

21.00: (1,23) Nemačka (6,50) Mađarska (12,0)

21.00: (3,20) Portugalija (3,10) Francuska (2,45)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Euro2020Evropsko prvenstvoFudbalska reprezentacija NemačkeFudbalska reprezentacija Mađarskereprezentacija MađarskeJoahim LevMarko RosiTomas Miler

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara