KAKO JE BENA AFLEKA ZAVOLELA CIA Dokumenti otkrivaju bliske veze Holivuda i obaveštajnih službi, procurili mejlovi poznatog glumca
Foto: Profimedia

ima neka tajna veza

KAKO JE BENA AFLEKA ZAVOLELA CIA Dokumenti otkrivaju bliske veze Holivuda i obaveštajnih službi, procurili mejlovi poznatog glumca

Planeta -

Špijunska drama "Argo", zasnovana na istinitoj operaciji CIA u Iranu tokom revolucije 1979. godine, nije samo pokazala da se glumac Ben Aflek dobro pokazao i kao reditelj, već i koliko je blizak sa američkom obaveštajnom službom.

Krajem 2012. Aflek je bio na promotivnoj turneji govoreći o "Argu", a to je nametnulo i mnoga pitanja o povezanosti Holivuda i CIA.

"Verovatno je Holivud pun agenata CIA, ali to još ne znamo", rekao je u jednom intervjuu, a na pitanje da li sam radi za tu agenciju, odgovorio je: "Da, i sad ste me raskrinkali".

Iako je ovaj poslednji komentar izrečen kao šala, britanski novinar Tom Seker ponudio je opširnu analizu koja pokazuje da glumac zaista jeste bliski saradnik CIA.

"Argo" nije bio njegov prvi projekat povezan sa CIA jer je već glumio Džeka Rajana u filmu "Svi naši strahovi".

Kako stoji u samim zabeleškama produkcije, Aflek je nekoliko puta posetio sedište CIA u Lengliju, u Virdžiniji.

"Mislim da je Benu koristilo da oseti atmosferu tog mesta. Velika je važnost tog mesta i mislim da je Ben pokupio sve najbolje od toga", rekao je Čejs Brendon, nekadašnja veza Holivuda i agencije, koji je i ugovorio tu posetu.

Takođe, sećamo se i da je Aflekova bivša žena, Dženifer Garner, glumila u seriji "Alijas", koja se bavila sličnim špijunskim temama, a pojavila se i u reklami za regrutovanje u redove CIA. Nju je upravo Brendon "vrbovao" da igra u pomenutoj seriji.

CIA je nedavno objavila dokument od najmanje 200 stranica koji pokazuju bliske veze agencije i ljudi koji su radili na "Argu".

Kako navodi Seker, ideja je bila da se osoblje ambasade "maskira" u filmsku ekipu, a film je govorio o izbavljanju nekoliko radnika američke ambasade iz Irana tokom revolucije.

Aflek je igrao Tonija Mendeza, bivšeg operativca CIA, a pre samog snimanja sreli su se nekoliko puta u prostorijama ove obaveštajne službe.

Glumac je sa tamošnjim visokim zvaničnicima razgovarao o filmu, a mejlovi su pokazali da se služba nadala da će razviti "bliski odnos sa filmadžijama koji rade na tom projektu".

CIA
foto: Profimedia

Nakon brojnih susreta i tura, glumac je dobio dozvolu za snimanje u Lengliju.

"Ovo je sjajno! Mnogo vam hvala! Uzbuđen sam! Molim da mi kažete šta sve mogu da učinim. Učinićemo agenciju ponosnom, obećavam!", napisao je tada u mejlu Aflek kada je saznao da je dobio zeleno svetlo za snimanje.

Brajan Krenston, koji je takođe igrao u filmu, prisetio se atmosfere: "Najviše bezbednosne mere, i kad kažem najviše, stvarno na to mislim". Jednom su mu prišla dva agenta i kada ih je pitao je li sve u redu, rekli su mu: "Jedan od ova dva gospodina u džepu ima samsungov telefon". Krenston je bio zapanjen da su znali i tačnu marku telefona, a dodao je i da su, dok su snimali, svuda oko njih bili agenti koji su skenirali i obezbeđivali hodnike.

Naravno, to nije jedini primer bliske saradnje američkih obaveštajnih službi i Holivuda, a zahvaljujući tome, i "Argo" je imao veliki uspeh, ne samo na blagajnama, već je osvojio i nekoliko Oskara.

"To što smo Afleku dali dozvolu da snima ovde je bila najbolja ideja koju smo ikada imali", navela je CIA na Tviteru 2014. godine.

U međuvremenu, oko 34 odsto ispitanika jedne studije reklo je da je film doprineo da steknu pozitivno mišljenje o CIA, zaključuje novinar Seker.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track