Bakajo Saka (©Reuters)
Bakajo Saka (©Reuters)

Predodređen da bude slavan: Englezi veličaju Saku i prizivaju 1966. godinu

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.06.21. | 10:21

Arsenalov tinejdžer u svom prvom nastupu na Evropskom prvenstvu proglašen igračem utakmice

Tek mu je 19 godina, a Bakajo Saka već ima šest nastupa za A reprezentaciju Engleske, jedan gol i jednu asistenciju. Od utorka i priznanje za najboljeg igrača utakmice sa Češkom u svom prvom nastupu na Evropskom prvenstvu.

Nisu Englezi blistali, posle gola Rahima Sterlinga u 12. minutu stvorili su samo još jednu šansu do kraja, ali uspeli su da zadrže 1:0 i kao prvi u grupi prođu u osminu finala. U tri utakmice sa Hrvatskom, Škotskom i Češkom nisu primili gol, a poslednji put kada su imali takav učinak na velikim turnirima, osvojili su Svetsko prvenstvo 1966. godine.

Izabrane vesti

Prizivaju engleski mediji da se tako nešto ponovi, dok redom hvale nastup tinejdžera poreklom iz Nigerije, čiji je odličan prodor prethodio jedinom pogotku u jučerašnjem meču. Ukupno ih je imao pet, te je za odličnu partiju Saka je nagrađen epitetom igrača utakmice.

Oduševljenje dobrom partijom Arsenalove zvezde nije krio nekadašnji golgeter Tobdžija, Ian Rajt.

"Saka, moj momak. Svi u Arsenalu znaju da je predodređen da bude slavan", konstatovao je bivši reprezentativac posle utakmice.

KVOTE ZA MEČEVE EVROPSKOG PRVENSTVA

Pored Sake, prvi put u starntoj postavi na tekućem turniru našao se i Džek Griliš. Odlično su sarađivali, baš kao u pripremnom meču sa Austrijom.

"Griliš, Sterling i Saka su bili veličanstveni. Razbijali su ih svojim prodorima", smatra Rajt.

Uveren je bivši golgeter da bi Saka mogao da ima veliki doprinos u igri nacionalnog tima.

"Znamo koliko može. Uradio je ono što cele sezone radi u Arsenalu, koji vadi iz rupe svojom pozitivnom energijom i dobrim igrama. To je ono što je potrebno Engleskoj. Oduševljen sam zbog njega".

Pohvale su stigle od još jednog bivšeg asa, Gerija Nevila, koji je Saku okarakterisao kao "pravo osveženje u igri".

"Trojka iza Kejna je bila briljantna. Delovalo je da uživaju u utakmici. Bili su puni samopouzdanja, Saki je tek 19, a potpuno je neustrašiv", istakao je Nevil.

Lepe reči imao je i Rahim Sterling, strelac jednog gola u duelu sa Češkom, kao i protiv Hrvatske u prvom kolu. Apostrofiraju je pomak u igri Engleske u odnosu na remi bez golova sa Škotskom.

"Bolje smo čuvali loptu i pronalazili rupe u njihovoj odbrani. Kao posledica toga došao je željeni rezultat. Saka i Griliš su ih baš namučili, sjajno je imati oko sebe igrače koji mogu da stvaraju gol šanse. Sve je to sastavni deo takmičenja kao što je ovo, različiti igrači za različite mečeve".

Upravo je Saka mogao da bude strelac u situaciji kada je pogodio Sterling, pošto je takođe skočio na centaršut Griliša, ali ga je lopta preletela.

"Bio sam blizu, ali nisam dovoljno visok", našalio se mladi fudbaler posle utakmice.

Otkrio je i šta mu je selektor Geret Sautgejt rekao uoči izlaska na teren.

"Kazao mi je da budem ono što jesam, kao što sam u svom klubu cele sezone. Dobro smo odigrali, imali smo neke odlične momente. Navijači su nam dodatno pomogli, mnogo nam znači kada igramo na Vembliju".

Za kraj, i pohvale selektora.

"O Bakaju ne mogu da pričam dovoljno pohvlno. Fantastičan je na treninzima od prvog dana. Zaslužio je šansu i zgrabio ju je, bio je fantastičan", zadovoljan je Geret Sautgejt.

Osvajanjem prvog mesta Englezi su dobili privilegiju da i četvrtu utakmicu na turniru igraju kod kuće, u Londonu. Ime rival saznaće posle večerašnjim duela Grupe F, Portugal - Francuska i Nemačka - Mađarska. Protivnik će im biti drugoplasirana selekcija, a trenutno stanje na tabeli je: Francuska 4, Nemačka 3, Portugal 3, Mađarska 1.

Pogledajte najnoviju epizodu Mozzartovog podkasta Euroforija:



tagovi

Bukajo Sakareprezentacija EngleskeEuro2020

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara