Haj-tek park, berza i šoping centar: Uskoro kompleks koji od Beograda pravi "evropski Šenžen"

Dugo najavljivani srpsko-kineski industrijski park u Borči uskoro bi mogao da počne da se gradi.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2021.

19:45

Haj-tek park, berza i šoping centar: Uskoro kompleks koji od Beograda pravi
Ilustracija: Depositphotos, nenovbrothers

Naime, nedavno je oglašen rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta "Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin".

Prostornim planom obuhvaćena je površina od oko 483,5 hektara.

Plan većim delom obuhvata teren sa severozapadne strane tzv. Severne tangente, saobraćajnice koja vodi neposredno od mosta "Mihajlo Pupin", na levoj obali Dunava, koji spaja Zemun i Borču.

U Beogradu nikao Kineski kulturni centar: Prvi na Balkanu i jedan od najvećih u Evropi FOTO

Celokupna teritorija plana predviđena je kao građevinsko područje, podeljeno na površine javne (saobraćajne, komunalne i infrastrukturne) i ostale namene (privredne zone i komercijalne delatnosti).

Tri celine

Funkcionalno, budući industrijski park podeljen je na tri zone: Internacionalni komercijalni centar, Industrijski park i Haj-tek park.

Internacionalni komercijalni centar predviđen je kao kompleks u okviru koga će se naći berza za razmenu robe, logistički i skladišni centri, restorani i šoping centar, maloprodajni objekti i slično.

Prvi takav u Srbiji, tek se pribavljaju dozvole, a Kinezi već "bacili oko" FOTO

Industrijski park zauzima najveću površinu kompleksa. U okviru njega predviđena je izgradnja industrijskih postrojenja, skladišta, poslovnih zgrada, stambenih prostora, pratećih sadržaja kao i zgrada za upravljanje parkom.

U Haj-tek parku visokih tehnologija predviđena je gradnja poslovnih zgrada namenjenih razvoju visokih tehnologija, poslovnio-administrativnih prostora kao i pratećih sadržaja – restorana i maloprodajnih objekata itd.
Površina obuhvaæena planom; Foto: Printskrin/Elaborat za RJU PPPP IP Mihajlo Pupin
Tri faze izgradnje

Kako se navodi u planu, Srpsko-kineski industrijski park biće izgrađen i razvijen u 3 faze. Prva faza predstavlje inicijaciju projekta, druga širenja i treća daljeg razvoja industrijskog parka.

Park će ukupno obuhvatiti površinu od 320 hektara, od čega je 20 hektara određeno za stanovanje, a predviđeni broj stanovnika je 3.750, dok se planira da skoro 10.000 (tačnije 9.886) ljudi tu radi.
Mesto na kom æe se graditi; Foto: Printskrin/Elaborat za RJU PPPP IP Mihajlo Pupin
Beograd će biti evropski Šenžen

Projekat izgradnje industrijskog parka "Mihajlo Pupin" u Beogradu od strateškog je značaja za Srbiju, poručila je još prošle godine premijerka Ana Brnabić. Kako je istakla, otvoriće vrata domaćim i stranim stručnjacima iz IKT industrije, kao i startap inovacionim kompanijama.

Gradiće ga "Čajna roud end bridž korporejšn" (China Road & Bridge Corporation, CRBC).

Brnabićeva je istakla da je izgradnja parka još jedna karika u lancu sveobuhvatnog čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.

"Kompaniju CRBC smo prepoznali kao partnera koji je pouzdan, brz i efikasan i na koga možemo da se oslonimo, zbog čega smo ponosni", istakla je premijerka.

Industrijski park Mihajlo Pupin u Borči biće najinovativnija i tehnološki najnaprednija ekonomska zona u Evropi i napraviće od Beograda evropski Šenžen, poručio je tada ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: