Bolje "kisela faca", nego šećer u limunadi

Većina se na prvi pomen leta seti limunade kao pića koje rashlađuje, ali i ona ima neki uticaj na zdravlje.

Zdravlje

Izvor: Eat This Not That

Utorak, 22.06.2021.

15:01

Bolje
Foto:EPA/MARK R. CRISTINO

Letnje osvežavajuće piće - limunada, deluje vrlo naivno, ali to je dok ne shvatite kakvo je to ledeno hladno osveženje. Naravno, dobijate malo limunovog vitamina C i fitohemikalija, ali kada razmislite o receptima za limunadu, shvatićete koliko se zapravo koristi limunov sok. Klasičan receopt za limunadu je od 5 limuna, 1 ¼ litre vode i 1 ½ šolje belog šećera.

To je oko 30 grama šećera po porciji ili nešto više od 7 kašičica šećera pomešanog da zasladi tu kiselu i mutnu izmišljotinu.

Sada kad znate koliko je šećera upakovano u svaku čašu limunade, ne biste se iznenadili kada pročitate da je jedan od glavnih nuspojava pijenja limunade ogroman skok šećera u krvi zbog brze apsorpcije glukoze u krvotok. Veliki skokovi šećera u krvi mogu vremenom dovesti do rezistencije na insulin, što vas dovodi u rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Šta se dešava u vašem telu kada pijete limunadu sa šećerom

Foto:EPA/ SHABBIR HUSSAIN IMAM
Kada nalet šećera u limunadi pogodi vaš krvotok, vaš pankreas reaguje oslobađanjem insulina kako bi se ta glukoza u krvi odmah pretvorila u energiju i uskladištila u mišićima, masnim ćelijama i jetri za kasnije korišćenje.

Česta konzumacija pića zaslađenih šećerom poput limunade, kao i mnogih namirnica sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, poput pekarskih proizvoda, može prouzrokovati ono što je poznato kao "rezistencija na insulin" - čak i kod odraslih osoba bez prekomerne težine, kao što je prikazano u studiji objavljenoj u "Journal of Nutrition".

Tada vaše ćelije više ne dozvoljavaju insulinu da otvori vrata za odlaganje u ćelijama. Vaša pankreas se bavi ovim problemom tako što stvara još više insulina za suzbijanje visokog šećera u krvi, koji ne može nigde da ode. Još jedan neželjeni efekat koji biste imali tokom pijenja slatkih napitaka tokom vremena je gojaznost, kardiovaskularni problemi, pa čak i rak.

Vremenom rezistencija na insulin rezultira visokim hroničnim šećerom u krvi, što uzrokuje ozbiljno stanje poznato kao dijabetes tipa 2.

Pazite kakvu limunadu kupujete u prodavnici

Iako je domaća limunada dosta slatka, limunada kupljena u prodavnici ima tendenciju da bude još slađa. Napitci sa limunadom u prahu koje mešate sa vodom sadrže više od 9,5 grama dodatog šećera po šolji, dok limunade u flašicama mogu da imaju i više.

Američko udruženje za srce preporučuje da žene ograničavaju dodavanje šećera na najviše 6 kašičica dnevno, a muškarci drže šećer na oko 9 kašičica dnevno.

Prosečna odrasla osoba, međutim, konzumira oko 17 grama šećera dnevno, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Većina dolazi od pića zaslađenih šećerom, poput limunade.

Veza između pijenja zaslađenih šećera i visokog šećera u krvi

Izvestan broj studija povezivao je povećanje konzumacije sa visokim šećerom u krvi. Na primer, studija američkog udruženja za dijabetes koju su istraživači sa Harvarda uključivali više od 300. 000 ljudi otkrila je da odrasli koji su konzumirali 1 do 2 porcije zaslađenih šećera dnevno imali 26 odsto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su pili samo oko jednu porciju mesečno.

Konzumacija velikih količina šećera povezana je ne samo sa rezistencijom na insulin i dijabetesom tipa 2, već i sa gojaznošću i srčanim bolestima, što čini drugu potencijalnu glavnu nuspojavu tog nevinog letnjeg napitka.

Jedna srebrna obloga je da smanjenje količine servirane limunade i njeno spajanje sa obrokom koji sadrži zdrave masti, proteine i vlakna koja usporavaju varenje može pomoći u smanjenju glikemijskog opterećenja vašeg obroka, održavajući nivo šećera u krvi od naglog skoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: