Naslovna / Zdravlje

Šta ledeno-hladno piće radi ljudskom organizmu

Priredio/la: I. V.|8:18 - 23. 06. 2021.

Kada je vruće, čovek počinje da se znoji, znoj se izlučuje iz pora i isparava na površini kože. Na taj način je rashlađuje, a evo šta joj radi hladno piće

hladno piće-telo- Hladna tečnost deluje tako što šalje pogrešne signale našem organizmu Foto: Shutterstock

Kada je temperatura bliža 40. nego 30. podeoku i sunce upeče, povećava se i naša želja za ledeno hladnim pićima. I to što hladnije, to bolje. Međutim, lekari će vam reći da ovo uopšte nije dobra strategija rashlađivanja i neće vam savetovati da se osvežavate hladnim pićima. Uostalom, setite se samo šta piju Arapi koji žive pod užarenim suncem – pa topao čaj!

Termoregalicija putem znoja

Kada je vruće, čovek počinje da se znoji, i to ne bez razloga. Rast temperature leti dovodi do toga da naše telo termoregulaciju održava znojenjem. Znoj se izlučuje iz pora i isparava na površini kože. Tako je hladi i telesna temperatura ostaje konstantna, čak i po vrućem vremenu. Međutim, ovaj mehanizam dovodi do toga da telo gubi puno tečnosti, koja se mora nadoknaditi u obliku vode i drugih pića.

Premalo tečnosti izaziva brojne tegobe

Leti je važno piti dosta vode kako ne bismo dehidrirali. Odrasla osoba treba da unosi najmanje 1,5 litara tečnosti svakog dana. Ova količina takođe može da poraste i do 3 ili 4 litara, u zavisnosti od fizičke aktivnosti i vremena provedenog pod vrućim suncem. Ako pijemo premalo tečnosti, može doći do glavobolje, tromosti, nedostatka koncentracije i problema sa cirkulacijom.

Šta se pije leti – toplo ili hladno piće?

Leti nam je potrebno osveženje, ali kakvo – ledeno ili toplo? Suprotno mnogim očekivanjima, hladna pića se uopšte ne preporučuju leti. U početku mogu da deluju osvežavajuće, ali hladna tečnost deluje naše telo tako što šalje pogrešne signale našem organizmu. Kada ćovek popije neko hladno piće telo misli da mora da nadoknadi razliku u temperaturi „zagrevanjem“. I tada počinje da proizvodi toplotu, što rezultira upravo suprotnim efektom od onoga što nam je tada potrebno.

Brzo ispijanje ledeno-hladnih napitaka takođe nakratko deaktivira određene enzime i našu želučanu kiselinu, koji normalno optimalno rade na 37 ° C. Ledeno piće tako može da prouzrokuje stomačne probleme koji nas sprečavaju da unosimo dovoljno tečnosti.

Rashlađuju nas – topla pića!

Istina je da nas topla pića rashlađuju leti. To se vidi i po mnogim zemljama u vrućem zemljinom pojasu – čak i na visokim temperaturama, čaj je uvek na meniju. Topla pića uzrokuju da se lagano, ali kontinuirano znojimo, i tako se koža hladi. Dakle, istina je da nas topli napitci osvežavaju leti! Međutim, piće ne sme biti prevruće kako bi se izbeglo obilno znojenje.

Osvežavajuće ideje za piće

Stručnjaci kažu da je leti najbolje piti mlako ili nehlađeno piće. Čak i obična čaša vode sobne temperature pruža dovoljno osveženja tokom vrelog dana. Ako vam je previše dosadno da pijete samo običnu vodu, začinite je različitim vrstama voća i biljem, poput mente. Biljni i voćni čajevi su takođe odlična pića koja će vam pomoći da se rashladite. Ako je moguće, izbegavajte konzumiranje alkohola i kafe na vrelom suncu. Ova pića dehidriraju telo, zbog čega će vam treba još više tečnosti. Naravno, povremeno se možete počastiti ledenom kafom ili osvežavajućim pićem sa nekom kockicom leda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Grga Pitić
16:02, 23. 06. 2021.
Odgovori

Ni moj ker neće da pije toplu vodu kad mu je vrućina

Ax
20:22, 23. 06. 2021.
Odgovori

Kod Arapa je vlažnost vazduha mnogo manja, a stim i osećaj vrućine je manji. Isto je i u Africi. U Nigeriji 42 C osećaj je kao kod nas kada je 32 C. To povlači i samo znojenje koje je shodno tome drugačije. Tako da pijenje napitaka u tim krajevima i kod nas nije uporediva. Mi se možemo upoređivati sa Južnom Amerikom.

petko
20:23, 27. 06. 2021.
Odgovori

To je sigurno tačno ali hajde ti pij vruće pivo ili limunadu na + 40 u hladu !!!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo