Svijet

Bajdenu zabranjuju pričest

Bajdenu zabranjuju pričest
Foto: Tanjug/AP | Bajdenu zabranjuju pričest

VAŠINGTON - Rimokatolički biskupi u SAD su pokrenuli postupak da uskrate pričešćivanje drugom katoličkom predsjedniku Džozefu Bajdenu, koji inače redovno prisustvuje misama i cijeli život praktikuje vjerske obrede.

Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država glasala je, naime, za izradu novih smjernica u odnosu prema Bajdenu zbog njegove podrške pravu na abortus, što je u suprotnosti sa katoličkim učenjem. Pričešće bi, pored Bajdena, moglo biti uskraćeno i drugim katoličkim političarima koji podržavaju pravo na abortus.

Glasanje je, kako navodi američki dnevnik "Njujork tajms", bilo "dramatična demonstracija sile rastućeg konzervativnog pokreta unutar katoličanstva".

Na dan inauguracije Bajdena, nadbiskup Hoze Gomez iz Los Anđelesa, predsjednik Konferencije katoličkih biskupa SAD javno je, podsjeća list, kritikovao stav novog predsjednika, prvog katoličkog šefa države poslije Džona Kenedija koji je ubijen poslije samo dve godine provedene u Bijeloj kući, početkom šezdesetih godina prošlog vijeka.

"Pobačaj je direktan napad na život koji takođe povređuje ženu i podriva porodicu. To nije samo privatna stvar, već pokreće zabrinjavajuća i osnovna pitanja bratstva, solidarnosti i uključivanja u ljudsku zajednicu", rekao je nadbiskup Gomez.

Biskupska konferencija, zapravo, nema moć da zabrani Bajdenu da se pričesti. Ta moć rezervisana je za lokalne episkope, koji imaju autonomiju u svojim eparhijama, ili papu. Kardinal Vilton Gregori iz Vašingtona već je već rekao da neće zabraniti predsjedniku pričešće. No, sukob oko Bajdena i abortusa naglašava političke i kulturne podijele unutar crkve. Iako se crkva protivi abortusu, više od polovine američkih katolika podržava legalan pobačaj. Sličan broj je, međutim, onih koji smatraju da je to nedopustivo. Uoči glasanja američkih biskupa, Vatikan je bio protiv izjave kojom se preporučuje da se javnim ličnostima uskrati pričešće. Ali, papa Franja je ćutao.

Abortus nije jedino pitanje po kojem je američki zakon u suprotnosti sa katoličkom doktrinom. Smrtna kazna, protiv koje je papa Franja, legalna je u više od polovine država SAD.

Rimokatolička crkva protivi se i homoseksualnim brakovima, koji su legalni u SAD pošto je Vrhovni sud 2015. godine ukinuo sve državne zabrane istopolnih brakova.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije