"Finale" za Top 16 1Foto: EPA-EFE/ HUGO DELGADO

Ako bi sadržaj večerašnje utakmice F grupe u Budimpešti percipirali jedino na osnovu dometa ekipa na poslednja dva velika takmičenja, onda bi unapred ponela epitet u svemu naj, naj… od početka Evropskog prvenstva 2020, s obzirom da će na jednoj polovini terena biti aktuelni svetski prvak Francuska a na drugoj branilac titule kontinentalnog šampiona Portugal.

U manje ili više komplikovanoj misiji vađenja „karte“ za osminu finala.

Pozicija vodećih „trikolora“ je manje napeta i neizvesna, jer ih i bod gura dalje (sa drugog mesta), dok ih u slučaju pobede ne bi doticalo šta će u isto vreme uraditi Nemačka i Mađarska.

Ni poraz nije nerealna opcija, međutim, to bi ih papreno koštalo samo ako bi silni „panceri“ dozvolili sebi gubitnilki rasplet protiv „male“ balkanske selekcije, što je teško zamisliv ishod duela u Minhenu.

– Najvažnije je da imam puno poverenje u Karima Benzemu i sve ostale momke. Postoje trenuci kada centarfori ne daju golove, ali važno je da i tada rade za ekipu. Moramo biti strpljivi i ne osuđivati ih dok ne prorade – jedna je od važnijih poruka selektora Didijea Dešampa uoči vrlo važnih 90 minuta, jer se cela Francuska bavi činjenicom da zvezda Reala nikako da se upiše u strelce na EURO, a ovo mu je već treće učešće, i mlađani fudbalski genije Kilijan Mbape i društvo trebaju podršku iskusnog špica.

I njegov linijski kolega Antoan Grizman „navija“ da Benzema što pre prekine lošu seriju, ali i da tim nađe način da nadoknadi izostanak sveže povređenog Usmana Dembela čiji pogoci i asistencije često vuku osvajače Mundijala 2018, jer protiv ovakvog takmaca svaka slabost može biti kažnjena.

– Ovo je kao finale pre finala, ali pristupićemo mu kao ostalim mečevima. Znamo koji rezultat nas vodi dalje, taktički smo se pripremili da što više otežamo stvari velikom rivalu i mislim da smo spremni da to učinimo. Srećan sam što će stadion opet, konačno, biti pun i radujem se toj staroj, divnoj fudbalskoj atmosferi – reči su prvotimca Barselone, toliko impresioniranog Kristijanom Ronaldom da kaže da je „sreća deliti teren sa čovekom koji, kao ni Mesi, nema ekvivalenta u modernom fudbalu“, jer „i sa 36 godina radi neverovatne stvari“.

Naravno, snaga Portugalaca ne leži samo u kopačkama CR7, pa joj je za ovu bitku potrebna maksimalna motivacija i koncentracija svakoga koga selektor Fernando Santoš uvrsti u startnih 11 ili ga uvede sa klupe za rezerve.

– Verujem da smo svi naučili šta je trebalo iz poraza od Nemačke, u prošlom kolu. Toliko smo se loše branili i kolektivno i pojedinačno… Ne smemo to ponoviti, ne protiv jedne jake Francuske. Ne u meču u kom jurilo prolaz dalje. Dotaknućemo zvezde ako treba, samo da uradimo šta smo zamislili pre takmičenja – realan je stari trenerski vuk, čiji bi kadrovski izbori mogli biti drugačiji nego prošle nedelje.

Napadač Žoao Mutinjo tvrdi da je stradanje protiv „pancera“ samo jedna ružna epizoda i da nije urušila samopouzdanje šampiona iz Francuske 2016, iako je njemu i saigračima možda u malom mozgu čak 19 pobeda večerašnjeg rivala u prethodnih 27 međusobnih mečeva.

– Francuzi su kompaktan tim koji se brani sa svim snagama i napada sa puno aduta u završnici, gde ima tri vrhunska golgetera. Ali, imamo i mi šampionski kvalitet i ambicije. Idemo i ovog puta na pobedu, s tačnom predstavom šta je sve potrebno napraviti na terenu da bismo otišli u drugi krug – kaže član engleskog Vulverhemptona i jedan od štihova Portugalaca, kom remi odgovara samo ako se desi da Mađari naprave senzaciju i uzmu sva tri boda.

Pre će Nemačka opravdati porasle apetite posle „gaženja“ Portugalaca u prošlom kolu i iskoristiti zicer za trijumf vredan plasmana u Top 16.

Haos u grupi E

Ludo bi večeras moglo biti i u grupi E, gde od 18.00 sastaju Slovačka – Španija i Švedska – Poljska. Šveđani (4 boda) i Slovaci (3) drže sudbinu u svojim rukama, tj i jedni i drugi ostaju na EURO ukoliko pobede. Međutim, može da se napravi krug od tri ekipe u slučaju da Slovaci odigraju nerešeno, a Poljaci dobiju svoj meč. Tada će Švedska, Slovačka i Poljska biti izjednačeni (4), pa će konačan plasman odlučiti bolja gol-razlika. Tako bi Španci ispali. „Crvena furija“ mora zbog toga da pobedi i izbegne da bude treća, a možda i četvrta. U slučaju pobede i poraza Šveđana, bila bi čak prva. Prvo mesto obezbeđuje i ubedljiva pobeda i remi Švedske. Poljacima igra samo pobeda, a mogu da budu prvi, drugi ili treći pod uslovom da Španija ne slavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari