Počelo polaganje male mature; Ministar: Sve spremno

Danas i u naredna dva dana osmaci polažu malu maturu, koja je počela testom iz srpskog jezika i književnosti, tj. maternjeg jezika.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2021.

07:50

Počelo polaganje male mature; Ministar: Sve spremno
Tanjug/Rade Preliæ/Ilustracija

Oko 68.280 budućih srednjoškolaca planira da izađe na ovogodišnji završni ispit, a zbog epidemiološke situacije, u učionici je dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika.

Za one škole u čijim odeljenjima je do 50 učenika 8. razreda, biće omogućeno polaganje u velikim prostorijama, poput fiskulturnih sala.

Nakon testa iz maternjeg jezika, u četvrtak sledi test iz matematike a u petak kombinovani.

Pred budućim srednjoškolcima biće test od 20 pitanja podeljena na tri nivoa - osnovni srednji i napredni, a pitanja će biti otvorenog i zatvorenog tipa. Za njihovo rešavanja imaće 120 minuta.

Otvorena pitanja su kada učenici dopisuju odgovore, a zatvorena kad već imaju ponuđen odgovor.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je jutros da je "zaista sve spremno" za održavanje male mature i da je sve urađeno "uz sinergiju" svih nadležnih institucija.

"Sarađujemo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Poštom Srbije, imamo 1.247 osnovnih škola, više od 12.700 pregledača testova i 1.700 supervizora. Epidemiloške mere se poštuju", kazao je Ružić za Radio-televiziju Srbije.

Navode sindikata da su učenici pokazali nizak nivo znanja na probnim testovima male mature, Ružić je odbacio i ocenio da nema odudaranja u proseku znanja u odnosu na prethodne godine. "Pratili smo situaciju sa resornim zavodom i trudili se da test korespondira sa sadržajem koji je deci predstavljen u ovih godinu i po dana vanrednih okolnosti", istakao je on.

Ružić je naveo da su svi testovi dostavljeni, uz asistenciju Pošte i MUP, ali i upozorio da prete najdrastičnije kazne za objavljivanje sadržaja tih testova.

U nedelju, 27. juna, učenici će moći da vide preliminarne rezultate na sajtu Moja srednja škola i istog dana moći će da podnesu elektronsku žalbu, prigovor prvostepenoj komisiji na određeni zadatak.

Nakon toga u utorak, 29. juna, zaseda drugostepena komisija, a u petak će biti objavljeni konačni rezultati.

U subotu i nedelju kreće popunjavanje liste želja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: