Mićović iz Udruženja naftnih kompanija: Vozači bi trebalo da pune rezervoar u Srbiji

Gde će puniti rezervoar svog automobila na putu ka turističkom centru u kome će letovati, građani odlučuju prema ceni naftnih derivata.
Mićović iz Udruženja naftnih kompanija: Vozači bi trebalo da pune rezervoar u Srbiji
Foto: 021.rs
Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže za RTS da se na ceni benzina ne može mnogo uštedeti, dodajući da smatra da je kvalitet goriva bitniji, pošto, kako smatra, naša zemlja ima najbolju kontrolu.
 
Navodi da su najviše cene za litar benzina u Grčkoj (1,6 evra) i Hrvatskoj (1,4 evra), dok je kod nas 1,3.
 
Litar benzina je najjeftiniji u Bosni i Hercegovini i Bugarskoj, oko jedan evro, dok su u Severnoj Makedoniji i Rumuniji cene nešto više, tj. litar benzina se kreće oko 1,1 evro.
 
Prema njegovom mišljenju, građani treba da pune rezervoare svojih vozila u Srbiji, jer je kod nas najbolja kontrola kvaliteta, dodajući da je, s druge strane, svestan da se svako opredeljuje prema ceni.
 
Što se tiče cene evrodizela, u Srbiji je jedna od najviših u regionu (nešto više od 1,3 evra), kaže Mićović ukazujući da to uslovljavaju državne dažbine koje se ugrađuju u krajnji iznos.
 
Najjeftiniji evrodizel možete natočiti u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, gde su cene za litar ispod jednog evra.
 
"Kada bi se iznos dažbina uklonio, videlo bi se da su troškovi za litar evrodizela ujednačeni", dodaje Mićović.
 
Kako je naglasio, razlike u ceni evrodizela mogle bi da ponište kursne razlike kad se npr. novac menja u denare ili konvertibilne marke.
 
Iako je Srbija po ceni benzina na sredini liste zemalja u okruženju, a po koštanju evrodizela u vrhu, Mićović ističe da je ona podložna stalnim promenama. Navodi da je od početka godine litar evrodizela poskupeo za 16 dinara, zbog rasta troškova naftnih kompanija čiji izdaci rastu zbog cene sirove nafte na berzi.
 
Očekuje se da će cena nafte na berzi do kraja 2021. biti do 75 do 80 dolara po barelu i ukazuje da to zavisi od ponude i potražnje.
 
Upozorava da ukoliko zemlje OPEK-a i SAD u slučaju veće potražnje budu oklevale da plasiraju svoje rezerve na tržište, cena barela nafte bi mogla biti veća od navedene prognoze.
  • Mitar

    15.03.2023 20:13
    Ne moze se racunati prosecna potrosnja za razlicite deonice.

    Za brdovitu Austriju je jedna potrosnja a za ravnu Madjarsku je druga.
    Jedino realno poredjenje je razlicita goriva za apsolutno istu deonicu i za apsolitno isti nacin i rezim voznje svaki pit.

    A to da nas cerupaju po svim parametrima to nije nepoznanica
  • Boki

    29.12.2021 12:16
    Lopovska vlast u Srbiji
    U Turskoj dizel 83 din....
    A za ovde da li bi pre sipali dizel na MOL ili LUKOIL pumpi.
    NIS nikako i OMV.
  • Vlade

    10.07.2021 16:11
    Srbij-Srpska
    Testirao :
    Pun sipao na NIS-u u Srpskoj evro dizel 55l = 6600 din prešao 800 km.
    Sipao pun na MOL-u Srbija 55l=9400 din.
    Pa ćemo videti, ali teško da je isplativije u Srbiji.
    Sledeće pumpa za sipanje NESTRO u Srpskoj, kažu najkvalitetnije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.