Bećaj: Ako Kurti misli na ujedinjenje sa Albanijom, onda bi to trebalo da kaže javno 1Foto: EPA EFE/ ERMAL META

Prištinski politički analitičar Beljulj Bećaj je večeras izjavio da, ukoliko premijer Kosova Aljbin Kurti namerava da ujedini Kosovo i Albaniju, onda to treba otvoreno da kaže.

U intervju za prištinsku televiziju KTV Bećaj je rekao da Kurti trebalo da pokaže šta želi, kao što je pokazao i šta ne želi.

„Ne započinje ni dijalog ni izgradnja države sa Aljbinom Kurtijem. To je bajraktarizam koji se ne može opravdati. Ja sam državljanin Aljbina Kurtija, mislim da je on jedan od lidera koji ima izvanrednu viziju u odnosu na sve ostale lidere koje imamo na Kosovu. Ali u ovom slučaju mislim da je talac stavova koje ima, a koja u javnost nije definitivno definisao. Da li je to neka vrsta scenarija koji on ima na umu i ne usuđuje se da ga javno objavi. Kao primer ujedinjenja sa Albanijom“, kazao je Bećaj.

Kaže da ne isključuje mogućnost ujedinjenja (sa Albanijom), ali ne i kada je to Srbiji potrebno.

„Pitanje etničkog jedinstva mora biti stvar prirodnog procesa. Prirodni proces najbolje se ostvaruje integracijom Kosova u EU. Možda on ima ovaj koncept (ujedinjenja), ali neka to javno kaže. Cilj je kako pristupiti rešenju, a ne kako se odmaknuti od njega. Kurti mora jasno definisati, ako zna šta ne želi, onda neka pokaže šta želi. Da pokaže nešto što je stvarno, a ne izmišljeno“, rekao je Bećaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari