BiH

Kasipović: Usvajanje Zakona o posebnom registru omogućava upis osuđenih lica

Kasipović: Usvajanje Zakona o posebnom registru omogućava upis osuđenih lica
Foto: Arhiva | Kasipović: Usvajanje Zakona o posebnom registru omogućava upis osuđenih lica

BANJALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je Prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece omogućen upis u registar lica koja su osuđena prema zakonima koji su prestali da važe.

Obrazlažući ovo zakonsko rješenje u Narodnoj skupštini Srpske, Kasipović je rekao da je resorno ministarstvo posvećeno unapređenju zaštite djece koja su najosjetljivija kategorija.

"Usvajanjem ovog zakona biće omogućen upis u registar lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela protiv polnog integriteta izvršena na štetu djece i maloljetnih lica", rekao je Kasipović.

On kaže da će se, usvajanjem ovog zakona, obezbijediti retroaktivno dejstvo zakona čime će se obezbijediti zaštita prava djece od počinilaca krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Izmjene i dopuna navedenog zakona izvršene su radi usklađivanja sa odlukom Ustavnog suda Republike Srpske.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra raspravom o ovom zakonskom rješenju po hitnom postupku, te o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o upravljanju otpadom po hitnom postupku i Prijedlogu zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Republici Srpskoj.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu - prijedlog Kluba poslanika SNSD-a.

Biće razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o studentskom organizovanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu, te Nacrt zakona o društvenom preduzetništvu Republike Srpske.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije