Zatraženo da novi lekovi za HIV budu o trošku države

Organizacije koje se bave osnaživanjem osoba koje žive sa HIV-om traže da se na listu lekova koji se izdaju na teret zdravstvenog osiguranja dodaju i novi lekovi za HIV.
Zatraženo da novi lekovi za HIV budu o trošku države
Foto: Pixabay
One su pismo sa tim zahtevom uputile predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. 
 
"Sve strane u ovom procesu došle su do razumevanja oko troškova lečenja, tako da novi lekovi ne prave dodatni pritisak na budžet", navedeno je u pismu.
 
Potpisnici pisma smatraju da će bez Vučićeve urgencije ljudi koji žive sa HIV-om i dalje ispaštati, a sve to ima direktnih posledica na javno zdravlje i kontrolu HIV epidemije.
 
Istaknuto je i da osobe sa HIV-om nove lekove čekaju godinama, a taj proces je dodatno usporen pandemijom korona virusa.
 
"Srbija je zemlja sa niskim brojem obolelih od HIV-a. Da bi to i ostala, treba vratiti fokus na lečenje da bi se sprečilo da osobe koje znaju svoj HIV status dalje prenose infekciju", navodi se u pismu.

Teme

aids
  • /

    22.06.2021 21:52
    /
    pre neki dan je pisano kako su u srbiji obolelima od hiva dostupne i nove terapije-sto ocigledno nije tacno.
    ruski sistem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.