NE, ON NIJE ČEŠKI FLOJD Snimak ubistva Roma na ulici Teplica ZAPALIO INTERNET, policija se ovako branila FOTO, VIDEO
Foto: Printscreen Youtube/SaveLive TV

romska nacionalna zajednica zgrožena je ovim postupkom

NE, ON NIJE ČEŠKI FLOJD Snimak ubistva Roma na ulici Teplica ZAPALIO INTERNET, policija se ovako branila FOTO, VIDEO

Planeta -

Češka vlada branila je postupak policajca koji je snimljen kako kolenom pritiska ramena i vrat romskog mladića, koji je nakon toga preminuo u bolnici.

Romska nacionalna zajednica u Češkoj zgrožena je postupanjem češkog policajca nakon što je objavljen video incidenta, koji je snimljen sa obližnjeg prozora u subotu u gradu Teplice, piše BBC.

Na videu se mogu videti tri policisjka službenika kako pokušavaju da savladaju muškarca, a nekoliko minuta kasnije vidi se kako on bespomoćno leži na ulici.

-Ne, on nije češki Flojd, rekli su u policiji, nakon optužbi na društvenim mrežama.

Članovi romske zajednice uporedili su ovaj događaj sa smrću Afro-amerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo nakon što mu je policajac klečao devet minuta na vratu tokom protesta u Mineapolisu u maju prošle godine.

Češka policija je rekla da je morala da primeni silu jer je muškarac u Teplicama bio agresivan jer je bio pod dejstvom droga.

Oni su istakli da je on preminuo u kolima Hitne pomoći, a da preliminarni rezultati obdukcije ukazuju na to da se predozirao.

Oni su pročitali preliminarne rezultate obdukcije u kojima stoji da je pretrpeo ''patološke promene na koronarnim arterijama'' za koje se veruje da su posledica upotrebe amfetamina.

Ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček izjavio je da policija ima njegovu punu podršku kao i da imaju pravo da odgovore na napad svake osobe pod uticajem droge.

Mičal Miko iz Organizacije za zaštitu prava romske zajednice, rekao je da je ovo ''vrhunac brutalnosti čeških vlasti''.

- Ako su ga uhapsili i vezali lisicama , zašto su onda policajci klečali na njemu natredna tri minuta. To ne razumem, rekao je Miko za BBC.

Pojedini su odmah uputili kritiku novinarima jer su povukli paralelu sa slučajem Džordža Flojda, koji je preminuo tokom policijske akcije. Policajac Derek Šovin pritiskao je kolenom vrat Džordža Flojda gotovo devet i po minuta. Flojd se onesvestio i preminuo nešto kasnije.

Istraživački novinar Hlidaci Pes analizirao je video i zaključio je da su policajci podignuli koleno nekoliko puta i utvrdio je da policajac veći deo snimka drži koleno na leđima i lopaticama, što je deo uobičajenog policijskog postupanja u takvim situacijama.

Međutim, postoje dva snimka, jedan od 27 sekundi i drugi koji traje pet minuta i 55 sekundi. Ne postoji video prebacivanja Roma u kola Hitne pomoći. Tačan uzrok smrti znaće se nakon završetka obdukcije.

Miko sa skepsom posmatra preliminarne rezultate obdukcije. Smatra da je policija morala da objavi video kako unose telo muškarca u kola Hitne pomoći.

-Deprimira to što se ovo desilo u demokratskoj državi. Radi se o pravdi i sistemskom rasizmu koji pokazuje kako je biti Rom u Češkoj Republici, smatra on.

Ko su evropski Romi?

-10 do 12 miliona Roma živi u Evropi

-Oko 2 miliona živi u Rumuniji, 700.000 u Bugarskoj, 500.000 u mađarskoj, 450.000 u Slovačkoj, 300.000 u Češkoj

-41 odsto njih se susreće sa diskriminacijom u prethodnih pet godina

-62 odsto mladih Roma nije obrazovano niti zaposleno

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track