Nezavisni stav

Ako vas ugrize zmija, molite se Bogu

Ako vas ugrize zmija, molite se Bogu
Foto: Ilustracija | Ako vas ugrize zmija, molite se Bogu

Usred ljeta, mjesecima nakon što su zmije izašle na tlo, te primijećene u više gradova, institucije su se sjetile da moraju pronaći način da nabave serum protiv zmijskog otrova.

U cijeloj BiH vlada nestašica ovog i te kako dragocjenog medicinskog sredstva, a prije nekoliko dana su dva poskoka uočena u Trebinju.

Struka je i te kako jasna: Nakon ugriza poskoka u prosjeku ljudi imaju dva do tri sata da prime serum, a ovo vrijeme je kraće kod osjetljivijih osoba kao što su djeca, starije osobe i oni koji su alergični.

Koliko je BiH (ne)efikasna pri nabavkama medicinskih sredstava, najbolje je pokazao slučaj nabavke vakcina protiv virusa korona.

Najnoviji primjer je nestašica seruma protiv zmijskog otrova, a u Ministarstvu civilnih poslova BiH su nam potvrdili da će se iduće sedmice održati online sastanak sa predstavnicima Instituta "Torlak".

U praksi to može značiti da je nabavka tog seruma poprilično daleko. A u ovakvim situacijama svaki izgubljeni dan je i te kako problematičan.

U BiH su prisutne tri vrste otrovnica - poskok, šarka i planinski šargan. Pukom srećom, u posljednje vrijeme nije bilo ugriza.

U konačnici, zbog pasivnog odnosa vlasti prema brojnim problemima, pa i ovom, imamo paradoksalnu situaciju. Zdravstveni radnici nas oduvijek savjetuju da što više vremena provodimo u prirodi, a sada nas pozivaju da se pazimo - tokom boravka u prirodi. Ali, da li će i sada da nas savjetuju, vidjećemo.

Dakle, doveli smo se u nimalo bezazlenu situaciju i, ako bi nekog, kojim slučajem, ugrizla otrovnica, ne smijem ni pomisliti šta bi se desilo. Jedino nam ostaje da se molimo Bogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije