Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:12, 22. 6. 2021.

| BalkanPres

NUNS: Opasno je crtanje mete novinaru Željku Veljkoviću

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
press covid vlada foto željko
Veljković na početku pandemije bio dopisnik Južnih vesti iz Beograda; foto: JV

Veliki broj uvreda i pretnji na društvenim mrežama prethodnih dana dobio je novinar NewsMax Adria televizije i donedavni dopisnik Južnih vesti iz Beograda Željko Veljković, a u Nezavisnom udruženju novinara Srbije ocenjuju da je to crtanje mete novinaru i to oštro osuđuju.

Veljković je nakon napravljenog priloga o njemu 19. juna na televiziji Pink, a pošto je 18. juna u uvodniku u emisiji "Pregled dana“ spomenuo Srebrenicu i zločine nad Albancima dobio salvu uvreda i pretnji.

U samom prilogu njegove rečenice su izvađene iz konteksta, saopštavaju iz NUNS-a, te su se vrtele one u kojima je on pričao o Srebrenici, pokradenim frižiderima i ubijenim Albancima.

Dobro veče. Gde ste bili devedesetih? Koliko ste sela spalili? Jeste li doneli kući bar jedan frižider, prsten ili zlatan zub? Jeste li ubili bar jednog čoveka u Srebrenici. Ukopaste li nekog Albanca u masovnu grobnicu? Ili ste možda tih godina izgubili nekog svog u Bosni, Krajini, na Kosovu? - rekao je on na početku emisije.

Veljković za NUNS kaže da "sve što se dogodilo šalje jasnu poruku države da u laž treba da verujemo, a istina je opasna“.

Gotovo istovremeno vlast i njeni mediji plasirali su očiglednu i lako proverljivu laž da je Crna Gora sve Srbe i Srbiju optužila za genocid, a meni poručili da se istina mora platiti pretnjama, uvredima i provlačenjem kroz ružičasto perje i katran. Moj uvod u Pregled dana bio je jasan, zločini su se dogodili, ratni profiteri postoje, ali i jedni i drugi imaju svoja imena i isključivo ličnu odgovornost - rekao je Veljković.

NUNS napominje da novinari imaju pravo da se slobodno izražavaju, stoga imaju i obavezu da govore istinu, te da spominjanje Srebrenice, kao najmračnijeg trenutka naše istorije, nikako ne sme da bude uslovljeno ignorisanjem i prećutkivanjem.

Medijski radnici se često zastrašuju zbog pominjanja tog događaja, budući da su 2 međunarodna suda (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde) saopštila da je u tom mestu počinjen genocid - kažu u NUNS-u.

Slučaj napada na Željka Veljkovića novinarsko udruženje će registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u regionalnoj bazi SafeJournalists.net i o njemu obavestiti međunarodne organizacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: