ŠVAJCARCI KUPUJU NOVE BORBENE AVIONE: Biraju između 4 modela, potrošiće 6 milijardi franaka, a zna se i ko je favorit
Foto: Cover Images / Zuma Press / Profimedia

na konačnu odluku još se čeka

ŠVAJCARCI KUPUJU NOVE BORBENE AVIONE: Biraju između 4 modela, potrošiće 6 milijardi franaka, a zna se i ko je favorit

Planeta -

Borbeni avion pete generacije kompanije Lokid Martin F35-A Lajtning II (Lockheed Martin F35-A Lightning II) ocenjen je najboljim za Švajcarsku koja kupuje nove avione za svoje vazdušne snage, iako konačna politička odluka još uvek nije donesena, objavila je švajcarska radio stanica SRF pozivajući se na tri neimenovana izvora, prenosi Rojters.

Švajcarska vlada trebalo bi ovog meseca da odluči da li će li kupiti Erbusove Jurofajtere, francuske Rafale, Boingove F/A-18 Super Hornete ili Lokidove F35-A.

Švajcarski državljani su prošlog septembra putem referenduma podržali vladin plan da potroši 6 milijardi švajcarskih franaka, što je oko 6,53 milijardi dolara, na kupovinu novih borbenih aviona.

SRF je objavio da insajderi uključeni u kupovinu borbenih aviona tvrde da Švajcarska može da kupi veliki broj F-35 borbenih aviona sa budžetom od 6 milijardi švajcarski franaka, što nije slučaj kada se u obzir uzmu ostali ponuđači.

Kao prednost se navodi i simulator F-35 koji bi omogućio da se izvede više vežbi leta, navodi SRF. Švajcarsko ministarstvo odbrane odbilo je da komentariše objavljene navode.

Novi borbeni avioni zameniće švajcarsku flotu od 30 F/A-18 Hornetsa, kojima operativni vek ističe 2030. godine. Novi borbeni avioni trebalo bi da budu isporučeni do 2025. godine.

SRF navodi da najmanje dvoje od sedam članova Vlade više preferira Jurofajtere, dok su kritičari obećali da će pokrenuti referendum protiv bilo kakve odluke da se kupe američki borbeni avioni, prenosi Rojters.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track