Dostupni linkovi

Kosovo popustilo epidemiološke mere


Građani u kafeu u Prištini
Građani u kafeu u Prištini

Vlada Kosova je u utorak dodatno olakšala mere u borbi protiv pandemije korona virusa usled povoljnije epidemiološke situacije.

U obrazloženju odluke Vlade se navodi da je u poslednje dve nedelje zabeležen pad novih slučajeva za 64 odsto, pa se tako dozvoljava održavanje venčanja, porodičnih proslava i maturskih večeri do 23:00 časova uz korišćenje 30 odsto prostora sa ograničenim brojem gostiju.

Vlada Kosova je krajem maja ukinula ograničeno kretanje građana i produžila rad ugostiteljskih objekata do 23:00 časa.

Takođe, građani na otvorenom ne moraju da nose masku.

Na osnovu podataka Nacionalnog instituta za javno zdravlje od 22. juna, na Kosovu je u roku od 24 časa registrovano 18 novih slučajeva korona virusa od 1.963 testiranih uzoraka. Jedna osoba je preminula od posledica COVID-19.

Aktivno je 165 slučajeva.

Na Kosovu je 15. juna počela masovna vakcinacija protiv korona virusa i do sada je prvu dozu vakcine primilo 141.008 građana a drugu 20.701.

Prema ranijim najavama ministra zdravlja Arbena Vitie, mesečno bi trebalo da se vakciniše oko 300.000 građana. Planirana je vakcinacija od 50 do 70 odsto stanovništva.

Do sada je Kosovo vakcine dobilo kao donaciju u okviru programa COVAX Svetske zdravstvene organizacije i Evropske unije.

Vlada Kosova je u maju najavila da je potpisala i ugovor sa kompanijom Pfizer o nabavci preko milion vakcina, ali se još ne zna kada će one stići na Kosovo.

XS
SM
MD
LG