Читај ми!

Sančez pomilovao devet katalonskih lidera, nezadovoljstvo i u Madridu i u Barseloni

Španski premijer Pedro Sančez pomilovao je svih devet katalonskih lidera koji su uhapšeni zbog uloge u pokušaju secesije Katalonije 2017. godine, uprkos protestima i kritikama većeg dela javnosti.

Pomilovanjem su katalonskim liderima ukinute preostale godine zatvorskih kazni, ali ostaje na snazi zabrana vršenja javnih funkcija.

Trebalo bi da budu pušteni iz zatvora pošto odluka o pomilovanju bude objavljena u službenom glasniku.

Španski premijer Pedro Sančez je pomilovanje ocenio kao gest dobre volje i prvi korak ka rešavanju političkog sukoba.

Istakao je da želi da pokrene pregovore centralne vlade i katalonskih vlasti, kako bi se smanjile tenzije u društvu.

Prema anketama, većina Španaca bila je protiv pomilovanja. Odluku španske vlade nisu dočekali previše srećno ni u Barseloni, centru aktivnosti katalonskih separatista. Kažu da pomilovanje nije dovoljno.

Protesti u Barseloni, nezadovoljstvo u Madridu

Jedan od pomilovanih lidera Raul Romeva, koji je osuđen na 12 godina zbog uloge ministra spoljnih poslova Katalonije, rekao je da će region nastaviti borbu za samoopredeljenje.

"Pomilovanjem devet ljudi, oni neće sakriti represiju koju nastavljaju da primenjuju protiv više stotina separatista. Nećemo odustati od borbe: amnestija i samoopredeljenje!", napisao je Romeva na Tviteru.

Konzervativne opozicione stranke u Madridu saopštile su da će osporiti pomilovanje na sudovima, dok je stotine građana protestovalo u ponedeljak u Barseloni, zahtevajući novi referendum o nezavisnosti tog regiona.

Devet separatističkih lidera je 2019. godine osuđeno na između devet i 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava tokom organizovanja referenduma o odvajanju Katalonije od ostatka Španije. Madrid je tada zabranio referendum, što je dovelo do jednostranog i kratkotrajnog proglašenja nezavisnosti.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво