');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

Interpolova poternica za dvojicom Alžiraca: Osumnjičeni da su u BiH UBILI MAROKANCA

Interpol je raspisao poternicu za dvojicom migranata iz Alžira za koje se sumnja da su počinili ubistvo tokom boravka u BiH, a koje je Kantonalni sud u Bihaću prethodno oslobodio zbog nemogućnosti potvrđivanja identiteta.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Policija - ilustracija Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija
Policija - ilustracija

Poternica je raspisana za Validom Ferukijem (28) i Ismailom Mehalijem (36), prenosi Birn. Oni su nepravosnažno oslobođeni optužbi da su u junu 2018. godine tokom fizičkog obračuna u Velikoj Kladuši ubili dvadesetčetvorogodišnjeg Marokanca, jer Kantonalni sud u Bihaću nije mogao da utvrdi njihov stvarni identitet.

Pročitajte još

Nakon ove odluke Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona žalilo se Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je delomično uvažio žalbu i ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Bihaću, te je predmet vraćen na ponovno suđenje.

Sud je zakazao glavni pretres na koji optuženi nisu došli, niti su ih pripadnici Sudske policije mogli pronaći u bilo kojem migracionom centru ili izvan. U septembru prošle godine Sud je doneo rešenje o određivanju pritvora dvojici Alžiraca, a kako se optuženi nalaze u bekstvu, naređeno je izdavanje centralne i međunarodne poternice, prenosi Srna.