Hronika

Pronađen server Prcićevog univerziteta, bio sakriven na vikendici u Semizovcu

Pronađen server Prcićevog univerziteta, bio sakriven na vikendici u Semizovcu
Foto: Ilustracija | Policija pronašla server Prcićevog univerziteta, bio sakriven na vikendici u Semizovcu

TUZLA - Server Američkog univerziteta u BiH koji je uhapšeni Denis Prcić, osnivač i direktor ove ustanove krio mjesecima od istražnih organa, pronađen je juče na jednoj vikendici u Semizovcu.

Riječ je o serveru sa svim podacima Američkog univerziteta, matičnim knjigama i studentskim spisima.

Ovaj server je bio sakriven na zahtjev Prcića, a juče ga je policijskim službenicima MUP KS predao vlasnik ove vikendice. Danas je server sa svim podacima predat Sudu BiH jer je ova dokumentacija sa svim podacima i bila potraživana po nalogu Suda BiH, koje naredio pretrese Prcićeve imovine, piše "Dnevni avaz".

Sud BiH, podsjećamo,  prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i odredio prije tri dana jednomjesečni pritvor uhapšenom  Prciću. Pritvor je određenoj i njegovoj saradnici Melisi Belkić-Mujkanović. Njen suprug Emir Mujkanović uz mjere zabrane branit će se sa slobode.

Oni su uhapšeni u Tuzli prije pet dana. Prcić se sumnjiči da je omogućio nezakonito sticanje diplome direktoru OBA Osmanu Mehmedagiću. Tokom pretresa Univerziteta pripadnici MUP-a TK nisu pronašli nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student na ovoj ustanovi. No, on je ovu diplomu koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OBA proglasio tajnom.

Ovu informaciju prekjuče je na ročištu potvrdio i tužilac Oleg Čavka. On je rekao da je Mehmedagić stekao falsifikovanu diplomu Visoke stručne spreme sa kojom je imenovan i vršio dužnost generalnog direktora OBA, iako njegova stvarna stručna sprema, VŠS Pravnog fakulteta u Sarajevu nije dovoljna za imenovanje.

"Mehmedagić je na ovaj način nezakonitim vršenjem dužnosti ostvario imovinsko-pravnu korist u iznosu većem od 100.000 maraka", napisao je u prijedlogu za određivanje pritvora Čavka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije