"EU bi mogla da izgubi Zapadni Balkan"

Peter Sijarto izjavio je danas da, ukoliko EU ne preduzme blagovremene korake u pogledu proširenja, mogla bi izgubiti Zapadni Balkan.

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2021.

16:25

Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Sijarto je, na marginama sastanka ministara poslova EU u Luksemburgu, rekao da je politika proširenja – jedna od najbitnijih politika EU, prenosi MTI.

Prema njegovim rečima, Unija će voditi "politike suprotne njenim interesima" ako ne uspe da ubrza pregovore o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom i ako odloži početak pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"U toku je nadmetanje za integraciju Balkana i vršenje uticaja na region. Iako EU ima najviše šansi za pobedu, zemlje u regionu su sve izabrale evropski put, transatlantski pravac regiona ne sme se uzimati zdravo za gotovo", rekao je Sijarto.

On je istakao da je Evropskoj uniji Zapadni Balkan potrebniji nego Zapadnom Balkanu Unija i dodao da bi gubitak tog regiona mogao da bude realni scenario za EU u slučaju dugotrajnog ćorsokaka.

Sijarto je kazao i da bi Srbija i Crna Gora trebalo da budu brzo integrisane, a pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom ubrzo započeti.

"Ukoliko to ne učini, EU rizikuje stabilnost i bezbednost u svom okruženju, umesto mira, smirivanja i ekonomskih šansi", rekao je Sijarto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: