Krkobabić: Konkurs za dodelu praznih seoskih kuća simbolično na Vidovdan, 28. juna 1Milan Krkobabić Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić najavio je danas da će konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije biti raspisan 28. juna – na Vidovdan.

Krkobabić je za Televiziju Pink kazao da će prethodno Vlada Srbije usvojiti taj program „koji donosi mnogo lepe simbolike“ jer „znamo šta je sledilo posle Vidovdana i Kosovskog boja 1389. godine“.

„Mi sada krećemo u suprotnom smeru: Hajde da vidimo da više ne praznimo kuće, da nam ljudi sa Kosova i Metohije, iz južne Srbije, iz Medvedje, Crne Trave i drugih krajeva ne ‘beže’ za Beograd i dalje, da pokušamo da ih zadržimo tamo, u tim kućama, a neke vratimo u te napuštene krajeve“, kazao je Krkobabić.

Po njegovim rečima da bi neko ostao u selu, prvo i osnovno je siguran posao, a zatim krov nad glavom i „to je danas ključno pitanje“.

Država Srbija, rekao je on, „prvi put jasno kaže: ‘Imaš pravo da dobiješ milion i 200 hiljada dinara za otkup seoske kuće sa okućnicom i ne duguješ nikom ništa, osim što imaš obavezu prema državi Srbiji da ostaneš tamo da živiš’ „.

Ministar je izneo da je veliko interesovanje za dodelu praznih kuća kojih, po procenama, u Srbiji ima oko 200.000.

Preporučio je mladjima od 45 godina da pitaji ima li slobodnih kuća i gde, da li su njihovi vlasnici spremni da ih prodaju, i rekao da je na lokalnim samoupravama da procene vrednost praznih kuća na svojoj teritoriji.

„Danas, kada u Narodnoj skupštini Srbije raspravljamo o Kosovu i Metohiji, moramo se više baviti uzrocima, kako ne bismo ubuduće morali i u drugim krajevima da se bavimo posledicama“, ukazao je Krkobabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari