Španija kao nagazna mina 1Foto: KSS

Direktan plasman naših košarkašica u četvrtfinale prvenstva Evrope jeste očekivan rasplet u prvoj fazi takmičenja po grupama i jeste pravi pokazatelj komparativne vrednosti timova koji su se u grupi B takmičili.

Selekcije Italije, Crne Gore i Grčke, zaista su u ovom trenutku slabije od reprezentacije Srbije i raspored na kraju „poklopio“ se sa objektivnim prognozama.

Direktan plasman u četvrtfinale, osim naše, izborile su selekcije Belorusije, Francuske i Belgije.

Nema u tom „kvartetu“ Rusije i Španije, ali prosta logika nalaže da to bude prihvaćeno bez preteranog mudrovanja.

Naprosto su „upale“ u grupu sa Belorusijom (Španija) i Francuskom (Rusija) i morale su za četvrtfinale da se bore u „međufazi“.

Kao jedina iznenađenja, prijatna ili neprijatna, mogu se izdvojiti uspeh selekcije BiH, odnosno očajan nastup reprezentacije Turske.

Svi ostali rezultati, odnosno prikazane igre učesnika šampionata u Valensiji i Strazburu, mogu se tumačiti kao očekivani.

Srbija je rivala u četvrtfinalu dobila sinoć posle meča Španije i Crne Gore, a sve osim pobede Španije je prvorazredno iznenađenje.

Španija je domaćin, ima izuzetno jak tim koji zna da se tokom velikih takmičenja prilagođava i dozira igru kako bi se našao u poziciji koja obezbeđuje borbe za medalje.

Aktuelne su prvakinje Evrope, jer su u Beogradu 2019, u meču za zlatnu medalju savladale tim Francuske, prethodno pobedivši reprezentaciju Srbije u polufinalu.

Tačno je da im nedostaje najbolja igračica Alba Torens, ali su sve ostale, koje godinama drže Španiju u vrhu evropske i svetske košarke, na ovogodišnjem šampionatu.

Ako je za utehu, ni Špankinjama nisu krenule suze radosnice kada su saznale da će se za polufinale boriti sa reprezentacijom Srbije.

Marina Maljković je ponudila recept za uspeh, ne ulazeći u to koja selekcija će biti protivnik u četvrtfinalu.

„Svih ovih godina, uvek je bilo na nama. Koga god da dobijemo, protiv koga da igramo, nikada ne pravimo kalkulacije. Niti ja, niti tim. Dobili smo 2015. Francusku koja je u tom trenutku bila deset puta jača, jer smo mi odradili posao kako treba. Prethodno smo u četvrtfinalu dobili i prejaku Tursku. Pa Australiju u Riju, jer smo mi krenuli kako treba. Pa isto tako i 2019, utakmicu za bronzu u Beogradu, koja je bila teška posle svega onoga sa Španijom. Pa smo opet mi dobro krenuli… Mi smo bitni! Od nas zavisi! To je ono na šta se oslanjamo i šta treba da nas raduje. Ako mi odradimo naše, da ne zavisimo ni od koga, možemo da imamo dobru priču“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari