Region

0

Janša: Bezbednost je glavni slovenački kapital

Autor: SA

Izvor: Beta

Janša: Bezbednost je glavni slovenački kapital

Izvor: Beta/Kenzo Tribouillard, Pool via AP

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je da je bezbednost "glavni kapital" koji je njegova država stekla u 30 godina postojanja, dok kao problem vidi zaostajanje u razvoju u odnosu na neke druge zemlje Evropske unije (EU) koje su nekad bile iza Slovenije, javila je danas agencija Hina.
"Istorijski gledano, živimo u izuzetno povoljnom okruženju i to doprinosi našoj bezbednosti", kazao je Janša u opširnom razgovoru za slovenačku televiziju uoči Dana državnosti 25. juna, kada se obeležava i 30. godina proglašenja nezvisnosti, a posle čega sledi šestomesečno predsedavanje Savetom EU.

Janša je rekao da prema nedavno objavljenim međunarodnim pokazateljima, Slovenija spada među deset najbezbednijih država u svetu.

S druge strane, neiskorišćene i propuštene prilike Slovenije u poslednih 30 godina su takođe očigledne, ako se Slovenija na primer uporedi sa Češkom, naveo je Janša.

"Češka je pre 30 godina bila daleko iza nas, a sada joj mi gledamo u leđa i treba se pitati u čemu smo pogrešili", rekao je Janša, dodavši da je sada prilika da se održi široka rasprava o budućnosti Slovenije u idućih 30 godina.

"Za samostalnost smo mnogo žrtvovali i sada je vreme za pogled u budućnost, a ključno je pitanje kakvu viziju Slovenije imamo za idućih 30 godina. Sam je vidim kao modernu državu koju više neće preticati oni koji su nekad bili iza nas", rekao je Janša.

Slovenački premijer je kao neosnovane ocenio kritike da njegova vlada guši medije i da verbalno i na društvenim mrežama napada novinare, uz opasku da je sloboda izražavanja ispred slobode medija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR