Film i serije

"Ko to tamo peva'' oduševio Francuze

"Ko to tamo peva'' oduševio Francuze
Foto: Jugoslovenska kinoteka | "Ko to tamo peva'' oduševio Francuze

Antologijski film "Ko to tamo peva'' (1980) reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića, u produkciji Centar Film-a, nakon selekcije u zvaničnom programu "Kan klasik'''' Kanskog festivala 2020, osvaja bioskope širom Francuske tokom aktuelne 2021. godine, saopšteno je iz produkcije ostvarenja.

Digitalno restaurisana verzija neprolazne tragikomedije, proglašene za najbolji srpski i jugoslovenski film, na dan otvaranja francuskih bioskopa nakon karantina, prikazan je u 12 bioskopa širom te zemlje.

Kultno ostvarenje već uveliko obara rekorde kao klasik van engleskog govornog područja sa više od 3.000 gledalaca za samo tri nedelje prikazivanja i nastavlja put privlačenja evropskog auditorijuma sa rezervisanih više od 50 bioskopa za naredni period u Francuskoj.

"Ko to tamo peva'' je tokom 2020, dakle 40 godina nakon premijere na najprestižnijem svjetskom filmskom festivalu u Kanu, gdje je osvojio nagradu publike, selektovan u programu "Kan klasik'', koji predstavlja retrospektivu najznačajnijih ostvarenja iz istorije Kanskog festivala.

Pored filma "Ko to tamo peva'', u prošlogodišnjem izdanju bili su odabrani i filmovi "Raspoloženi za ljubav'' reditelja Vong Kar-Vai-a, "Ulica'' Federika Felinija, "Akatone'' Pjer Paolo Pazolinija, "Pripremite maramice'''' autora Bertrana Blijea i drugi.

"Ponovno prepoznavanje kultnog klasika ispred bioskopskog platna jedne evropske zemlje, pobeda je Šijanovog dela i srpske kinematografije koja i dalje ume da osvaja različite auditorijume. Filmska umetnost je moćno oružje koje olakšava upoznavanje i nudi zajednički jezik za nove generacije'''', izjavila je ovim povodom Jadranka Blanuša, producentkinja i direktorka Centar Film-a.

Film "Ko to tamo peva'' digitalno je restauriran u odjeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta "A1 Kinoteka'''' koji od 2017. sprovode Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1.

Dušan Kovačević je svojevremeno pričao, a onda je podsetio javnost na nedavnoj promociji njegove knjige poezije "Ja to tamo pevam" (Laguna 2020), da je inspiraciju za pisanje scenarija filma "Ko to tamo peva" dobio iz jedne novinske vijesti, gdje je pisalo da je u bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine pogođen jedan putnički autobus rano ujutru i da su svi putnici izginuli.

Uvijek se pisac pitao šta li su svi oni tražili na jednom mestu u to vrijeme da ih je sudbina tako zahvatila da svi zajedno izgube glavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije