Dostupni linkovi

MUP Srbije: Pretnje piscu Marku Vidojkoviću dolaze iz Austrije


Beogradskom piscu Marku Vidojkoviću pretnje došle iz Austrije
Beogradskom piscu Marku Vidojkoviću pretnje došle iz Austrije

Pretnje smrću upućene na društvenim mrežama novinaru i piscu Marku Vidojkoviću stigle su iz Austrije, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

MUP navodi da će dostaviti Interpolu Austrije zahtev za identifikovanje osobe, kao i izveštaj nadležnom tužilaštvu.

Instagram profilu preko koga su u nedelju, 20. juna stigle poruke pretnje Vidojkoviću pristupano je sa IP adrese koje pripadaju telefonskim operaterima iz Austrije. Uz pretnje ubistvom i mučenjem u poruci je na uvredljiv način pomenuta i Vidojkovićeva porodica.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) osudili su pretnje smrću novinaru i piscu Marku Vidojkoviću koje je dobio putem društvene mreže Instagram.

Ovo nije prvi put da Vidojković dobija pretnje, navodelo je u svom u saopštenju NUNS, a predsednik ovog novinarskog udruženja Željko Bodrožić je ocenio da su se "bes i netrpeljivost umnožili u javnom prostoru".

Saopštenje u kome se osuđuje napad na pisca i voditelja Marka Vidojkovića su, osim NUNS, potpisali i Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat medija Crne Gore.

UNS je u saopštenju zatražilo od nadležnih da odmah pronađu osobu koja stoji iza Instagram profila sa kojih su pretnje upućene.

Prema podacima NUNS-a u 2020. godini zabeleženo je 168 napada i pritisaka na novinare, što je najviše od 2008. od uspostavljanja te novinarske evidencije.

Na listi međunarodne nevladine organizacije Reporteri bez granica (Reporters Sans Frontières) “Indeks medijskih sloboda u svetu”, objavljenoj u aprilu 2020. godine, Srbija je na 93. mestu među 180 rangiranih država.

Evropski parlament usvojio je 25. marta izveštaj o napretku Srbije na evropskom putu. U njemu se od vlasti u Srbiji traži da hitno preduzmu mere kojima bi se garantovala sloboda izražavanja i nezavisnosti medija, kako bi se obezbedile i istrage u slučajevima napada.

U izveštaju se ukazuje i na pogoršanje slobode medija i povećanje broja slučajeva upotrebe uvredljivog rečnika, zastrašivanja i govora mržnje.

XS
SM
MD
LG