"Svetorog" i "Karin komerc" moraju da uklone deo objekata sa dunavske obale, podnete i prijave

Građevinska inspekcija naložila je uklanjanje objekata firmi koje se bave vađenjem rečnog nanosa u Futogu i Veterniku, jer su bespravno izgrađeni.
"Svetorog" i "Karin komerc" moraju da uklone deo objekata sa dunavske obale, podnete i prijave
Foto: 021.rs
Kako se navodi u Rešenju za uklanjanje objekata, "Svetorogu" je naloženo da ukloni kolsku vagu i magacin u Futogu, u blizini plaže Vok.
 
"Karin komercu" je naloženo uklanjanje hale sa utovarnim silosom, fabrike betona sa tri silosa, zgrade za administraciju i pomoćnog objekta u Veterniku. 
 
Nakon ovakve odluke inspekcije, ekološka organizacija OSNA iz Novog Sada podnela je krivične prijave za bespravnu gradnju protiv dve firme koje eksploatišu rečni nanos. 
 
"OSNA će uz podršku eminentnih stručnjaka građevinske struke i Nacionalne ekološke asocijacije - NEA, propratiti ceo tok vezan za ovaj upravni akt kojim je gradska građevinska inspekcija izdala rešenja o uklanjanju objekata sa parcela vodnog zemljišta u Veterniku i Futogu", navodi se u saopštenju ove organizacije.
 
Oni zaključuju da je građanski aktivizam odgovoran za to što su se nadležni organi "napokon probudili" i počeli da postupaju u skladu sa zakonskim ovlašćenjima. 
 
Inače, preduzeće "Svetorog" tri godine je koristilo parcele u Futogu i Veterniku bez plaćanja ikakve naknade, zbog čega im je u martu ove godine na adresu od "Voda Vojvodine" stigao dopis o vansudskom poravnanju, na osnovu koga je trebalo da plate korišćenje unazad tri godine. 
 
Nakon što na ovaj zahtev "Voda Vojvodine" nisu odgovorili, javno vodoprivredno preduzeće je podnelo prijavu građevinskoj inspekciji radi uklanjanja bespravno izgrađenog objekta na parceli u Futogu. 
 
Još jedna od stvari koje su "Svetorogu" zamerili i ekološki aktivisti i "Vode Vojvodine" je ugrožavanje stabilnosti nasipa zbog prelaska kamiona velikog gabarita i formiranja deponije za koju koristi oko 300 metara nasipa i delova prinasipskog pojasa sa branjene i nebranjene strane. 
 
Zbog ukazivanja na probleme u vezi sa poslovanjem "Svetoroga", ekološki aktivisti su nekoliko puta doživeli neprijatne situacije, od kojih su neke bile i nasilni. Tako su, početkom aprila ove godne, u blizini parcele koju koristi "Svetorog" napadnuti aktivisti udruženja OSNA i novinari Zelene patrole dok su dronom snimali kako izgleda obala. 
 
Iako je "Karin komerc" ranije u odgovoru za 021.rs naveo da čuva Dunav i koristi obalu "kao svoju kuću", stanovnici Futoga i Veternika sa tim se nisu složili, pa su tvrdili da je obala neprepoznatljiva, budući da je posečen veliki deo šume i da priobalje izgleda "opustošeno". 
 
Pisanje o ovom problemu nazvali su "medijskim linčom" i istakli da ispunjavaju sve uslove za rad.
  • Mojsije

    23.03.2022 14:49
    Ju ju
    Ovo je pravna drzava i u njoj se sve brzo resava!!! Ali samo na stetu obicnih gradjana i sirotinje. Ove bogate ne smeju da diraju jer podmazuju gde je to potrebno. Pametnom dosta!!!
  • novosađan

    22.06.2021 19:44
    patrola
    Mene samo interesuje kada su aktivisti sprečili dalju seču i uzurpaciju, niotkud se pojavila policija i legitimisala ne uzurpatore već uzbunjivače.
  • Đura

    22.06.2021 16:46
    A sada lepo da plate svu štetu koju su naneli nad imovinom i prirodom koja pripada svima nama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti