Mateo Pesina (©Reuters)
Mateo Pesina (©Reuters)

Kaplja kamen dubi: Veće plate imaju i u Zvezdi i Partizanu, student je ekonomije, junak Italije

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.06.21. | 09:09

Mateo Pesina od Serije C do statusa junaka zemlje

Svaka je sudbina jedinstvena na svoj način. Dok neke talente skauti uoče još u dečačkim danima i prostru im crveni tepih da ih vodi kroz karijeru drugi moraju krvavo da zarade fudbalski dinar. Mateo Pesina je baš takva priča. Momak koji je krenuo iz Serije C, zatim kao 18-godišnjak prešao u Milan za skromnih 20.000 evra do Evropskog prvenstva stigao je tek nakon što se Papu Gomez posvađao sa trenerom Atalante i otišao iz Bergama, a Stefano Sensi zatim povredio i ostavio Roberta Mančinija da mu traži zamenu samo koju nedelju pred start kontinentalne smotre.

Izabrao je Pesinu. O, kako je samo pogodio. Gol za minimalac protiv Velsa i prvo mesto Azura u grupi, te dodatno samopouzdanje pred nokaut fazu takmičenja. I dečačkih snova sada 24-godišnjeg Matea. Ovome nije ni mogao da se nada u stvari. Mada je on uvek bio atipičan za svet fudbala.

Izabrane vesti

Recimo, voli latinske izreke pošto mu je baka to predavala u školi. Omiljena mu je ona Gutta cavat lapidem. Kaplja kamen dubi. Skovao ju je Ovidije. Samo spora i tiha voda može da promeni kompletno rečno korito. Isto tako, tih i miran čovek moćniji je od glasnog i brzog.

Pesina je takav. Miran i tih. Svestran pride. Voli da skija, kao dečak rođen u Monci je učestvovao i na nekim takmičenjima, voli tenis, pre svega Rodžera Federera, voli NBA ligu, ali i balet, jer mu se baletom bavi sestra Karlota. On sam je kao mlad dosta vremena posvećivao matematici i geometriji, kasnije se prijavio na studije za administraciju i ekonomiju na rimskom Luis univerzitetu. Zbog svega toga već planira kako da ostane u fudbalu, ne kao trener, već kao generalni direktor nekog kluba.

Matematika i geometrija su mi pomogle da otvorim um i razmišljam brže. Na mojoj poziciji, hiljaditi deo sekunde pravi razliku”.

Novac recimo ne pravi toliku razliku. Pesina je uz Sasuolovog Đakoma Raspadorija, najmanje plaćen igrač reprezentacije Italije sa godišnjom zaradom od 400.000 evra. Pojedini igrači imaju više u Crvenoj zvezdi i Partizanu.

Pesina je inače ponikao u Monci, ali kada je klub ispao u Seriju D, iliti četvrtu ligu Italije, Mateo je za pomenutih 20.000 evra prešao u Milan. Ne zato što su ga Rosoneri videli kao buduću veliku zvezdu. Više zato što je imao određen talenat pa da ga slučajno neko drugi ne uzme. Za dve godine na San Siru ni jedan nastup u dresu Milana. Pozajmice u Lečeu, Kataniji, pa Komu jedva da su mu donele minute.

Zatim selidba u Bergamo, bio je deo trampe Andree Kontija iz Atalante u Milan. Pesina je tada vrednovan kao igrač od 1.000.000 evra. Milan se doduše zaštitio. Ako Pesina za Boginju odigra 100 utakmica (trenutno je na 59, 40 u Seriji A) dobiće Rosoneri još 3.000.000 evra. Izgubiće 50 od narednog transfera. A izgleda neće biti mali. Mada ni u Bergamu nije sve teklo kao po loju.

Opet pozajmice, Specija, pa Verona koja je čak imala pravo da ga otkupi, ali nije to učinila. Pesina se vratio u Bergamo i konačno dočekao šansu. Kad je Papu Gomez digao glas na Đan Pjera Gasperinija i otišao za Sevilju bajka je mogla da počne.

Mateo Pesina protiv Reala iz Madrida (©Reuters)Mateo Pesina protiv Reala iz Madrida (©Reuters)

Prvi san mu se ostvario kad je Atalanta u Ligi šampiona zaigrala protiv Reala i Tonija Krosa, jednog od njegovih idola iz detinjstva, uz Miralema Pjanića, Stivena Džerarda i Frenka Lamparda. Onda ta Sensijeva povreda, debi na velikom takmičenju i odmah gol.

Italijanski mediji ovih dana su puni izjava njegovih prijatelja, bivših saigrača, čak i profesora… Svi redom tvrde da će ostati skroman, miran i tih, kakav je uvek i bio.

Jedini “skandal” u njegovoj karijeri? Kada se na treningu Atalante pojavio sa torbom na kojoj je pisalo Pornhub. Taj pornografski sajt mu se kasnije zahvalio na besplatnoj reklami poslavši mu dizajnirane rančeve, majice, kačket, čak i čarape.

Mada Pesini pokloni nisu potrebi. On će da zasluži. Pre ili kasnije.


tagovi

Mateo PesinaEuro2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara